fredag 24 mars 2017

Biljetten som exploderade av William S. Burroughs


"Ordet är nu ett virus. Influensaviruset kan en gång i tiden ha varit en frisk lungcell. Det är numera en parasiterande organism som invaderar och skadar lungorna. Ordet kan en gång i tiden ha varit en frisk nervcell. Det är numera en parasitär organism som invaderar och skadar centrala nervsystemet. Den moderna människan har förlorat tystnaden som alternativ. Försök hejda ditt subvokala tal. Försök uppnå åtminstone tio sekunder av inre tystnad. Du kommer att möta motståndet från en organism som tvingar dig att tala. Denna organism är ordet."
övers. Jonas Thente

Biljetten som exploderade är andra delen i William S. Burroughs så kallade cut up-trilogi (uppkallad efter cut up-tekniken som är ungefär vad det låter: man tar en text och klipper sönder den och sätter ihop den och voila! man har en ny text). Trilogin är en slags fortsättning på Den nakna lunchen. 
Men är lite stillsammare än den. En bärande idé i Burroughs författarskap, att språket är ett virus, introduceras här. Handlingen är en slags obscen rymdspionhistoria som ibland tycks nästan fullt möjlig att följa.

2 kommentarer:

David sa...

Så det var svårt att förstå vad den handlade om? Har funderat på att försöka läsa den. Vet inte om jag egentligen är så sugen på det eller om jag orkar.

Petter Malmberg sa...

Cut up-tekniken gör att handlingen blir lite upphackad. Nu har jag inte läst första boken i trilogin Den mjuka maskinen. Så det kanske också påverkar.