fredag 10 mars 2017

De tio bästa avsnitten av Buffy the vampire slayer

I dag så är det tjugo år sen det första avsnittet av Buffy the vampire slayer sändes i Förenta staterna. Jag börjar se serien först nåt år senare på dansk tv. För att fira tjugoårsjubileumet så kommer nedan en lista, i kronologisk ordning, med tio av mona favoritavsnitt. Länkarna går till tidigare inlägg här.


Prophecy girl, säsong 1
Den första säsongen var bara hälften så lång som de följande. Den är bättre än sitt rykte men kläderna och fotokvaliteten gör att avsnitten åldrats en del. Den här säsongsavslutningen är emellertid ett exempel på serien när den är som bäst. De som jobbade med serien befarade att den skulle läggas ner och avsnittet gjordes så att det skulle fungera som en avslutning för hela serien.

Lie to me, säsong två

Innocence, säsong 2
I  kommentarspåret till det här avsnittet så säjer seriens skapare Joss Whedon: "The two things that matter the most to me: emotional resonance and rocket launchers. Party of Five, a brilliant show that often made me cry uncontrollably, suffered ultimately from a lack of rocket launchers."


Anne, säsong 3
Inleder säsong 3. Buffy är servitris och hamnar i ett läger i underjorden. Säsong tre är säsongen med flest bra avsnitt. Fast säsong två är nog den som är starkast allt som allt.

The Wish, säsong 3
På länken skriver jag också om Doppelgangland. En fortsättning på avsnittet senare i säsongen som också är bra.

Zeppo, säsong 3
Medan de övriga i gänget i serien räddar världen så har Xander ett eget äventyr. Zeppo parodierar en del av seriens grepp.

Hush, säsong 4
Det här avsnittet är med på i stort sett alla Buffy-listor. Alla förlorar fårmågan att prata och det mesta av avsnittet är dialogfritt.


Who are you, säsong 4
Buffy byter kropp med en av sina fiender. En intrig som använts så många gånger inom fantasygenren att det inte borde finnas något liv kvar i den. Men serien lyckas utvinna ny energi ur konceptet. Det är just i förmågan att göra något av utnötta troper som denna som seriens styrka ligger.

The body, säsong 5
En av figurerna serierna dör av naturliga orsaker. Avsnittet saknar i stort sett övernaturliga inslag. Kontrasten med den övriga seriens monster och trollformler och sånt är märkbar. En monolog av Anya, en före detta demon, om att hon inte förstår döden, är en av seriens höjdpunkter.


Once more with feeling, säsong 6
"If my heart could beat it would break my chest."
Det avsnitt jag sett flest gånger. Befolkningen i Buffys stad Sunnydale börjar en dag plötsligt bryta ut i sång. Ligger häxor, vampyrer eller kanske kaniner bakom? Avsnittet fungerar på en gång som en musikal och som en drift med musikalformen och dess konventioner.

Inga kommentarer: