tisdag 17 december 2019

Muminmammans lucka

"vad rör mig hela Sverige ett förbannat dugg när du inte finns här?"
Tove Jansson i brev till sin mor Signe Hammarsten-Jansson i maj 1933

Tove Jansson hade sina konflikter med sin far men stod alltid nära sin mor. Konstnären och skämttecknaren Signe Hammarsten-Jansson, ibland kallad Ham.
Signe Hammarsten-Jansson stod förebild för Muminmamman. Även om Muminmamman inte som Muminpappan fick några böcker med sitt namn i titeln så spelar hon en viktig roll i alla muminböckerna. Även i den sista Sent i november där hon inte är med. Muminfamiljens och Muminmammans frånvaro präglar boken som Tove Jansson skrev efter att modern dött.

Förutom Muminmamman så är två till av Tove Janssons romanfigurer baserade på Signe Hammarsten-Jansson. Modern i den självbiografiska Bildhuggarens dotter och farmor i Sommarboken. Sommarboken handlar om farmor och hennes barnbarn Sofia. Sofia är baserad på Tove Janssons brorsdotter? Och farmor då på Signe Hammarsten-Jansson. Sommarboken är en av Tove Janssons bästa böcker, ljus och vemodig och liksom somrig.

"Farmorn hade alltid tyckt om den stora förändringen i augusti, kanske mest genom dess oföränderliga förlopp, att allting fick sin egen plats och inte kunde ha någon annan." ur Sommarboken

Inga kommentarer: