måndag 20 augusti 2012

5 bra ungerska böcker


Det är Ungerns nationaldag i dag (eller en av Ungerns nationaldagar - Ungern har tre, that's how they roll) och därmed dags för ännu en sån här lista. Ungern har många författare på K:

György Kardos - Abraham Bogatirs sju dagar
Roman om en rysk-judisk bonde i det brittiskstyrda Palestina 1947. Rolig och gripande bok som myllrar av människor och berättelser och borde vara mer känd.

Ferenc Karinthy - Epepe
En språkforskare råkar hamna på fel plan och kommer till en stad med ett språk han inte kan identifiera. Ordens betydelse och uttal verkar ändra sej från dag till dag.
Författaren var också vattenpolomästare.

Imre Kertész och Péter Esterházy - Protokollen
En tunn bok med två noveller. Där den andra kommenterar på den tidigare. "Därför att av denna mening, likt en blodig syn, aktualiserades inom mig - förbannade litteratur! - Imre Kertész text Protokollet, som lyfter fram (snarare knuffar, skjuter) just en sådan historia med en tulltjänsteman och upphöjer den till en livstolkning." (övers. Ervin Rosenberg) heter det i Esterházys novell "Liv och litteratur" som är tillägnad Kertész. Bägge novellerna är väldigt bra och boken är vackert utformad av den i ungern födda svenska konstnären Lenke Rothman.

Imre Kertész - Mannen utan öde
Medan Kertész romaner kanske inte direkt behöver rekommenderas. Denna skildring av en tonårings tillvaro i ett par av nazisternas dödsläger är stark.

Peter Zsoldos - Det sista uppdraget
Ungersk s/f-roman om en rymdresa där bara en besättningsmedlem överlevt. En av de bästa rymdskeppsromanerna, med en fascinerande andra halva.

(Det här är en repris från 2010. I kommentarerna rekommenderade ett par läsare Glöd av Sándor Márai. Jag har fortfarande inte läst den men om de hade haft dålig smak så hade de ju inte läst Butter tar ordet så den är säkert bra)

Fler Ungern-listor:
5 bra ungerska filmer

Inga kommentarer: