måndag 5 november 2012

This vicious cabaret ur V för vendetta

Remember, remember, the fifth of November

Ett kapitel av Alan Moore och David Lloyds tecknade serie V för Vendetta består av en sång som V sjunger om karaktärerna i serien. Förutom Lloyds bilder finns också noter.
Moore har spelat med i ett band eller två. Detroitgruppen Dirtbombs har gjort en av hans låtar på sitt senaste album. Men denna version av sången inspelad av David J. från Bauhaus, ska vara en rätt fri tolkning av noterna. Men följer texten.
David J. spelade under en period i ett band med Moore. På baksidan av ett av Bauhaus skivalbum finns en dikt av Moore.

Videon till är en fanvideo ihopsatt av bilder ur seriealbumet och av bilder ur filmatiseringen.
Jag tyckte rätt bra om filmen. Men den ersätter inte serien som är mer komplex och en av de bästa engelskspråkiga så kallade grafiska romanerna. Så läs den.

Raderna "Remember, remember... finns även i albumet men framlyfts på ett effektivt sätt i filmen.

(Detta är en repris från 5 november 2009.
Andra inlägg om V för Vendetta:
Om seriealbumet 
De tio bästa serierna av Alan Moore
Med V för Vendetta på förstaplatsen.
Om Alan Moore-filmatiseringar
Rankade från sämst till bäst. Även här är V för Vendetta på förstaplatsen.
Om Marvelman av Alan Moore
"Serien gick från början i Warrior samtidigt med V för Vendetta och de kan säjas utgöras av två sidor av samma mynt. Utopi/dystopi, Stålmannen/Läderlappen, upplyst despot/frihetskämpe."

och
Alan Moore som musiker

Om en samlings-cd med Alan Moore. ("This Vicious Cabaret" är inte med.) Som "Trampling Tokyo" där Gojira eller Godzilla klagar "And I'm so tired of trampling Tokyo".
Skivan medföljde boken Alan Moore: Storyteller av Gary Spencer Millidge. Där fanns också manus till ett kapitel av V för Vendetta som aldrig användes. Egentligen hade jag tänkt skriva om detta outgivna kapitel idag. Men så läste jag det och det vara bara rätt trist. Man förstod varför det inte blev använt. Så istället denna repris.)

Inga kommentarer: