tisdag 28 januari 2014

10 bra sånger av Pete Seeger


Pete Seeger har dött 94 år gammal. Han var en viktig musiker och politisk aktivist och jag tyckte mycket om hans musik.
Fotot ovan är från när Seeger förhördes i kommiten mot oamerikansk verksamhet. Där Seeger vägrade att ange någon.

Nedan är tio av mina Pete Seeger-favoriter:
Abiyoyo
En afrikansk barnsaga som Seeger också gjorde till barnbok. På länken en sen liveversion inför barnpublik. Inte den bästa versionen men av de charmigaste. Zup zup.

Black Girl
Man tänker inte i första hand på Seeger på bluessångare men han är en bra Leadbelly-tolkare. Den mest kända av Leadbellys versioner av denna heter "Where did you sleep last night" och börjar "My girl, my girl" istället för "Black girl, black girl". Men Leadbelly har också gjort denna textversion.

Danville Girl
På tiotummaren Darling Corey som finns återutgiven på CD tillsammans med Goofing-Off suite.

Garbage
Seeger la till en vers till denna Bill Steeles sång om miljöförstöring. Versen handlar om kapitalismens snara undergång: "What will they do when their system goes to smash/There's no value to their cash/There's no money to be made/But there's a world to be repaid/Their kids will read in history books/About financiers and other crooks". Seeger sjöng sången på Sesame Street tillsammans med Oscar the Grouch. Men tyvärr i en versionm utan denna sista vers.

Hieland laddie
På Folk Festival at Newport vol.2 (finns återutgiven på CD samman med två andra LP:ar som Newport Folk Festival 1960). Med Oscar Brand på gitarr.
En annan, inte fullt lika bra, version har jag haft som veckans sång då jag också skrev lite mer om den.

If a revolution comes to my country
"Det är bäst att jag lär mej redan nu/hur man fångar och flår och kokar en råtta". (översättning Bengt Berg och Per Helge).
Pete Seeger avråddes från att släppa den här visan i staterna. Men den finns på ett par konsertutgåvor utgivna i andra länder, som den svenska If a revolution comes to my country. En konsert i Uppsala 1974 utgiven på det maoistiska skivmärket Oktober. På länken skriver jag lite mer om sången.

Little birdie
Pete Seeger kunde verkligen spela skiten ur de här gamla traditionella sångerna när han ville.

Sally my dear
På tiotummaren Goofing-Off Suite från 1954 där Seeger blandar klassisk musik och folkvisor. Den kanske bästa Seeger-skivan. Einstürzende Neubautens sångare Blixa Bargeld har sagt att det är hans favoritalbum genom tiderna. Skriver mer om sången på länken.

Sugar Babe
Duett med Lily May Ledford.

Which side are you on
Bäst på Pete Seeger in concert vol. 2 (Som finns på spotify, fast felmärkt som volym 1)  Men den på länken är också okej (och också en liveversion - den här sången vaknar inte riktigt till liv i studioversionerna)
Sången skrevs av Florence Reese. Hennes version kan höras HÄR

(Något förändrad repris av ett inlägg från april 2011 som i sin tur var en något mer förändrad repris av en lista som jag gjorde till Pete Seegers 90-årsdag
Ett annat Seeger-inlägg på Butter tar ordet av intresse: Apropå Predikaren, om "Turn, turn, turn" och hur Seeger lyckades få ett bibelcitat svartlistat i amerikansk radio.)

Inga kommentarer: