tisdag 29 mars 2011

Om revolutionen kommer till mitt land...Pete Seeger sjunger "If a revolution comes to my country" på Uppsala universitet 1974. Spelningen finns utgiven av Oktoberförlaget som If a revolution comes to my country.... Det är en bra skiva. Där Seeger gör starka versioner av bland andra "East Virginia", "Abiyoyo" och "Twelve gates to the city" ("Three gates in the South - Hello Havana!/Three gates in the North - Hello Uppsala!" sjunger han i den sistnämnda).

Just det här spåret som ett skivan dess titel och avslutar den är lite speciellt. Det är enligt baksidestexten av Israel G. Young (en amerikansk folkmusiker som bodde i Stockholm, oftast kallad Izzy) så är det första gången sången finns på skiva. "Petes vänner i New York tyckte inte det var en >>bra>> sång".

Nu är det kanske förståeligt. Seeger har berättat i en intervju att han när han var inbjuden för att spela live i radion ville spela "Garbage" (också en kontroversiell sång). Det ville egentligen inte de som hade programmet att han skulle göra. Och frågade om han hade något annat förberett. Bara den här, sa han och började att sjunga på "If the revolution comes to my country". Då gick "Garbage" bra.

Det är en rätt vacker sång. Men jag vet inte om den får revolutionen att låta så lockande - "Det är bäst att jag lär mej redan nu/hur man fångar och flår och kokar en råtta". Så heter det i den svenska översättningen av texten (av Bengt Berg och Per Helge). På skivfordralet finns förutom de engelska texterna också svenska texter till alla sångerna. Och på omslaget står både en svensk och en engelsk titel.

Inga kommentarer: