måndag 17 mars 2014

10 bra irländska böcker 2

I dag är det Irlands och Nordirlands nationaldag. Vilket vi firar med en lista (funderade på att göra den med
gröna bokstäver men kom på bättre tankar).

Murphy av Samuel Beckett
Enligt Torsten Ekboms bok om Beckett så brukar översikter över irländsk litteratur ofta hoppa över Beckett. Som ju inte bara bytte land utan också språk. Den här tidiga humoristiska romanen är emellertid skriven på engelska och har en omisskännlig irländsk ton. Kom i svensk nyutgåva för ett par år sen. 

Borstalpojken av Brendan Behan
Självbiografisk roman. Det är länge sedan jag läste den men jag minns att jag tyckte mycket om den.

Priset för min själ av Bernadette Devlin

Skriven av den socialistiska nordirländska politikern Devlin när hon bara var 22 år. Skildrar hennes uppväxt och politiska uppvaknande och situationen på Nordirland. Från 1969.

Heartland av Garth Ennis och Steve Dillon

Serien inleds med två personer som sitter och dricker och betraktar natthimlen. Den förste beskriver den lyriskt och lokalpatriotiskt: I fuckin' love the summer in Belfast(...)I love the way the sky is at night, when it's like pale blue an' then dark an' then purple--but it's never really black". Medan den andre har ett annat perspektiv: "The sky was the color shite gets after a dozen Guinness. An'ye should travel more. This place is no different to anywhere else in the summer." (ur inlägget på länken) 

Dit man hör av Seamus Heaney
Essäsamling av poeten. Handlar mycket om platsens roll i poesin.

Häxan och lejonet av C. S. Lewis
Keltisk mytologi har influerat Narnia-böckerna.

En hare på Aldergrave av Paul Muldoon

"Likväl varslar mina brutna leder//om väderomslag"

Dracula av Bram Stoker

En gång planerade jag skriva en universitetsuppsats om Dracula ur ett postkolonialt perspektiv. Jag hade säkert gjort en del av Stokers irländska bakgrund.
Den andra stora vampyrklassikern Carmilla skrevs av irländaren Sheridan Le Fanu. Så det rinner en hel del irländskt blod i vampyrlitteraturens ådror.

Den tredje polisen av Flann O'Brien
Absurd rolig roman som fick ett uppsving för några år sedan när en läste den i TV-serien Lost. Det sas att den gav ledtrådar till mysterierna i serien. Det gör den väl inte riktigt. Men det finns många andra skäl till att läsa den. 

De profundis av Oscar Wilde

"Jag kommer ihåg att jag satt på de anklagades bänk under den sista rättegången mot mig och lyssnade till Lockwoods fruktansvärda anklagelser mot mig - det lät som om det var taget från Tacitus eller från Dante eller från Savonarolas hotfulla ord mot påvarna i Rom - och samtidigt som jag slogs av fasa över vad jag hörde, föll det mig in: Hur strålande skulle det inte vara, om det var jag själv som sade allt detta om mig." (övers. S-O Sundborg)
De profundis skrevs när Wilde satt i fängelset och utger sej för att vara ett brev till Bosie, Wildes älskare vars fader ledde kampanjen som till slut fick Wilde fängslad.


Tidigare irlandslistor:
10 bra irländska böcker 1
5 bra irländska filmer
10 bra irländska skivor

Inga kommentarer: