måndag 1 februari 2016

Alfred Besters noveller


"'I don't know. It's an unknown universe, too big to comprehend; but I have to beat the tempi of its patterns and make them come out even - with My actions, reactions, emotions, senses, while those giant pressures
           
                                                              push
                       and reverse me
                                 back
                         and turn me
                  forth                inside
         and                                          out
back...'"
ur "The Pi Man" av Alfred Bester

Alfred Besters noveller är minst lika bra som hans två inflytelserika femtiotalsromaner. Ett bra urval med hans noveller på svenska är Utjämnaren som fått sitt namn efter novellen "The Pi Man" som jag citerar ovan.

Jag har inte boken Utjämnaren. Men jag har novellen "Utjämnaren" i Jules Vernemagasinet 429. Ett minnesnummer över Bester som innehåller ungefär hälften av innnehållet i Utjämnaren. Däribland förutom novellerna en självbiografisk essä där vi bland annat får veta att den unge författaren Bester ständigt entusiastiskt prisade James Joyces Odysseus vilket roade hans redaktörer.

Det joyceska inflytandet märks i "Utjämnaren" liksom i flera av hans bästa noveller. "Utjämnaren" handlar om en man som tvingas korrigera verkligheten. Det är en bisarr historia berättad i ett hastigt tempo. Det är svårt att tänka sej att någon annan än Bester hade kunnat skriva den.

Förutom minnesnummer över Bester har jag flera noveller av Bester spridda i tidskrifter och antologier. Och så novellsamlingen The Darko Side of the Earth som bland annat innehåller "Utjämnaren"/"The Pi Man" på engelska (och den tjänas på att läsas på engelska) samt noveller med titlar som "The Flowered Thundermug" och "They Don't Make Life Like They Used To".


Inga kommentarer: