fredag 7 juli 2017

Doktor Murkes samlade tystnad och andra satirer


"De två sista dagarna hade Murke hört ordet konst lite väl tätt ur Bur-Malottkes mun; det förekom exakt etthundratrettiofyra gånger i de båda föredragen; och som han lyssnat på föredragen tre gånger hade han alltså hört ordet konst fyrahundratvå gånger, något för ofta för att känna sig road av en konversation i ämnet."
ur "Doktor Murkes samlade tystnad, övers. Per Erik Wahlund

Doktor Murkes samlade tystnad är en tunn bok. Den kom ut i slutet av 50-talet och innehåller fem noveller av den tyske författaren Heinrich Böll. Jag har tidigare skrivit om anti-julnovellen "Ej blott i juletid". Jag kan inte riktigt bestämma mej för om den eller titelnovellen är bäst i boken (de övriga tre novellerna är också bra).

"Doktor Murkes samlade tystnad" handlar om Murke som jobbar på radion och samlar på klipp med tystnad. Han tvingas lyssna igenom en kulturskribents gamla krönikor för att i dem byta ut ordet "Gud" mot "det högre väsende vi tillbedja".
Det är en mycket rolig novell.

Samlingen kom i en nyutgåva för ett tag sen. Eller så snarare så kom en bok med samma namn ut. För den innehåller ytterligare en bunt noveller ur Bölls skriftställarskap. Och är alltså inte lika tunn. I den utgåvan finns också av någon anledning Bölls nobelprisföreläsning med men det kan man ju hoppa över som man traditionellt gör med nobelprisföreläsningar.

Inga kommentarer: