tisdag 29 januari 2019

Bästa jag sett, läst och hört 2018: Filmer

Det här är min sista sån här lista. Sen får 2018 vila i frid.


Caesar måste dö
Av bröderna Taviani. Från 2012. Om en uppsättning av William Shakespeares pjäs uppförd i ett fängelse. Gränsen mellan pjäsen och vad som händer i fängelset blir efter hand mindre klar.

Les Chansons D'Amour
Musikalfilm från 2007 av Christophe Honoré (såg även hans La Belle Personne som också var bra) med Louis Garrel och Ludivine Sagnier.

Chicks
Fransk film av Sophie Letourneur om en grupp unga kvinnor som bor tillsammans. Från 2009.

Everybody wants some!!
Film av Richard Linklater om en man som börjat spela baseballs på college. Från 2016. Påminner lite om Linklaters tidigare Dazed and confused i stuket. Flera av skådespelarna känner man igen från tvivelaktiga tv-serier som Teen Wolf och Glee och Scream Queens fast här är de utmärkta.

Faces, places
Såg om flera Agnès Varda-filmer förra året då jag skaffade två dvd-boxar med hennes filmer till mej själv i födelsedagspresent. Strax efter att Varda själv fyllde 90. Och så såg jag det här samarbetet med konstnären JR från 2017.

The Lobster
Sci-fi-film av Yorgos Lanthimos om en värld där folk som inte lyckas hitta romantiska partners blir förvandlade till djur. Vår hjälte har valt att bli en hummer om han inte lyckas bli ihop med nån. Från 2015.


Love & Friendship 
Whit Stillmans filmatisering av en mindre känd Jane Austen-roman (Austen spelar en roll redan i Stillmans Metropolitan). Kate Beckinsale och Chloë Sevigny, som bägge var med i Stillmans Last Days of Disco, har två av huvudrollerna i den här mycket underhållande kostymfilmen från 2016.

Marimbas from hell
En guatemalsk film från 2010 om en marimbaspelare som går med i ett heavy metal-band. Bandet finns på riktigt och har marimba med bland instrumenten men historien är annars fiktiv. Fyra marimba av fem möjliga.


Paterson
Första filmen jag såg 2018. Jim Jarmusch i gammal god form. Från 2016.

What we do in the shadows
Nyazeeländsk komedi från 2014 om en grupp vampyrer.Inga kommentarer: