onsdag 2 december 2020

Doom Patrol av Arnold Drake och Bruno PremianiSerien Doom Patrol började år 1963 i tidningen My Greatest Adventure nr 80. Den skrevs av Arnold Drake och tecknades av Bruno Premiani. Till skillnad från tidigare serier i tidningen så var det en superhjälteserier. Den var inspirerad av den då nya populära serien Fantastic Four av Jack Kirby och Stan Lee.

Liksom Fantastic Four så bestod Doom Patrol av fyra medlemmar:
Elasti-Girl – en kvinna som kunde växa och krympa. Hennes krafter påminde om Mister Fantastics och liksom Invisible Girl så är hon gruppens enda kvinnliga medlem.
Robotman –'en mänsklig hjärna i en robotkropp, gruppens svar på FF:s The Thing
Negativen Man – en man med en energivarelse som visuellt påminner om Human Torch (men med en mer plågad personlighet). Arnold Drake tog hjälp av Bob Haney när han skapade figuren vilket gör att Bob Haney räknas som medskapare till Doom Patrol
och
Doktor Niles Caulder – ett rullstolsburet geni (hans rullstol var utrustad med allehanda vapen) och gruppens ledare.

My Greatest Adventure bytte namn till Doom Patrol efter några nummer. Detta gör att det ser ut som om denna första version av Doom Patrol höll på längre än den gjorde då det sista numret som kom ut 1969 var Doom Patrol 121.

Även om serien var starkt influerad av Fantastic Four så hade serien en egen ton. Den var lite underligare. Vilket underströks av mottot "The World's Strangers Heroes!" som stod på omslagen. Och bisarra motståndare som Animal-Vegetable-Mineral Man som syns ovan på omslaget till Doom Patrol 89 ovan. Också bilden under är från samma nummer.


Det märkliga och bisarra med gruppen var något Grant Morrison skulle komma att omfamna när han skrev serien på 80-talet.

Inga kommentarer: