torsdag 3 december 2020

Grant Morrison tar över Doom Patrol

Efter att den första tidningen med Doom Patrol läs mer så dröjde det till 1987 tills de fick en ny tidning. Den ska inte ha varit särskilt märkvärdig. En normal superhjälteserier. Tills Grant Morrison tog över den i och med nummer 19 av tidningen februari 1989.

Grant Morrison var en av flera brittiska serietidningsförfattare som började skriva för de amerikanska serietidningarna på 80-talet. Innan hen tog över Doom Patrol så hade hen skrivit den obskyra superhjälten Animal Man med framgång för förlaget DC Comics som också gav ut Doom Patrol.

Grant Morrison bröt med hur serien varit under de första 18 numren och började tillsammans med tecknaren Richard Case skapa en version av serien som anknöt till de bisarra delarna i originalet.

I Doom Patrol (v 2) 20 (återtryckt i det första albumet av serien) så skriver Grant Morrison att "I decided straight away that I would attempt to restore the sense of the bizarre that made the original Doom Patrol so memorable. I wanted to reconnect with the fundamental, radical concept of the book – that here was a team composed of handicapped people".

Jag ska senare i kalendern ta upp mer om Doom Patrol och funktionshinder (och hur den tyvärr inte är så radikal där som man skulle kunna önska) men det känns passande att nämna temat i dag på internationella funktionshinderdagen.
Bilden överst är från Doom Patrol 19 och föreställer Robotman och den då nya seriefiguren Crazy Jane.

Inga kommentarer: