fredag 4 december 2020

Tlön, Uqbar, Orbis Tertius

"Hur skulle man kunna låta bli att hänge sig åt Tlön, åt det detaljerade och omfattande beviset för en ordnad planet? Det är meningslöst att svara att verkligheten också är ordnad. Kanske är den det, men enligt gudomliga lagar - jag översätter: omänskliga lagar - som vi aldrig riktigt kan förstå. Tlön må vara en labyrint, men den är en labyrint uttänkt av människor, en labyrint bestämd till att tydas av människor."
ur "Tlön, Uqbar, Orbis Tertius" av Jorge Luis Borges, övers. Johan Laserna

I den första delen av Doom Patrol av Grant Morrison och Richard Case, Crawling From the Wreckage, så hotas den "verkliga" världen tas över av sina fiktioner och slukas upp av Orqwith.

Orqwith är uppenbart inspirerat av novellen "Tlön, Uqbar, Orbis Tertius" av Jorge Luis Borges. Det är en av mina favoritnoveller av Borges. Om ett fiktivt land med andra fysiska regler som börjar dyka upp i vår värld genom en gammal ordbok.

Man skulle kunna tänka sej den berättelsen som en lång tjock fantasyroman. Kanske med drakar och kartor och ordlista. Men Borges novell är på tjugo sidor (Jag minns på litt.vet. att vår föreläsare en gång frågade hur Umberto Ecos Rosens namn skiljde sej från en berättelse av Borges och att jag svarade att Borges Rosens namn hade varit mycket kortare.) 

"Tlön..." finns i Fiktioner. Förutom "Tlön..." så innehåller den flera spännande ficciones som en om ett bibliotek som innehåller alla möjliga böcker, om en man som försöker skriva Don Quijote trots att den redan blivit skriven och mycket mera. (Du kan också hitta Fiktioner i samlingsvolym Borges 1).

Crawling From the Wreckage består av de fyra första numrena av serietidningen efter att Grant Morrison tagit över (bilden nedan är från Doom Patrol 22). Och egentligen är det ingen särskilt märkvärdig historia. Den här mest som syfte att introducera den nya gruppen. Men anknytningen till Borges visar på att detta inte kommer att bli en vanlig superhjälteserie. Inga kommentarer: