fredag 15 juni 2012

10 bra ryska böcker


Den nedanstående listan är då apropå Rysslands nationaldag. Som var i tisdags. Men jag har varit sjuk. Och ryssarna har aldrig varit särskilt petiga med datum utan har haft marsrevolutioner i april och annat sånt för sej.
I alla fall. Andra listan med ryska böcker:

Nikolaj Gogol - Petersburgsnoveller
Samlar tre noveller av Gogol. "Kappan", "Näsan" och höjdpunkten: "Nevskij Prospekt" som beskriver myllret på gatan med samma namn. 
Boken är utgiven i Tidens Ryska Klassiker. En mycket trevlig serie.
  
Nina Kosterinas dagbok
Den här dagboken publicerades först efter avstaliniseringen. Dagboken börjar 1936 då Kosterina var 15 år gammal. Och slutar 1941. Hon läser mycket, blir förälskad, är med i Komsomol. Hennes bästa väns föräldrar blir häktade. Snart är det hennes egen fars tur.  

Vladimir Majakovskij - För full hals
Det finns flera urval av Majakovskijs dikter på svenska. Detta från 1970 är det tunnaste. Men är illustrerat med affischer Majakovskij gjorde under inbördeskriget. 


Vladimir Sorokin - Blått fett
Det blåa fettet i romanens titel är en substans som alstras under huden på ett antal kloner av ryska författare när de skriver. Anna Achmatova och Fjodor Dostojevskij är två av de klonade. Romanen ger exempel på dessa kloners verk. Förvridna versioner av den ryska litteraturens storverk.
En mycket underhållande grotesk.
Från år 2000 så är den nyast på listan.

A & B Strugatskij - Svårt att vara gud
Bröderna Strugatskijs roman utgår från en vanlig SF-trop. Där huvudpersonen född på Jorden är stationerad på en annan planet som befinner sej på ett feodalt stadium i sin historia. Han lever bland befolkningen men får inte ingripa. Den är skriven i mitten av 60-talet och den tidens Sovjetiska imperialism finns under texten och ger berättelsen tyngd. 

Leo Trotskij - Litteratur och revolution
Trotskij skrev bäst av de ryska politikerna. Det här är ett urval av hans texter om litteratur. 

Ilja Varsjavskij - Sällsamma händelser i Donomaga
Science fiction är en populär genre i Ryssland. Och var stor även under Sovjet-perioden. Den sovjetiska sf-litteraturen avfärdas ibland som tekniskt-optimistiska sagor (med bröderna Strugatskij ovan som undantag). Men den här dystopiska novellsvitenen (där framtiden är ett enda stort Gulag men med robotar) motbevisar detta. 

Tatjana Voltskaja - Tröstdroppar
"Och här är ännu en plats/där du tänkte på någon annan./Rostiga ormbunkar,/havets oredda läger,/dörrar omgärdade av rosor/där vi aldrig kan gå in:/Edens tomma lustgård/skrattar åt mig" (övers. B. Samuelson)
Emo-poesi från 1990-talet. I Ellerströms Lilla Serien.

Modern rysk berättarkonst
Det vimlar av antologier med rysk litteratur. Den här som är sammansatt av Nils Åke Nilsson och gavs ut 1965 har emellertid ett urval som står ut från mängden. Och också innehåller ett par författare som man brukar säja har hamnat på historiens skräphög. Men vars noveller här är mycket läsvärda. 

Sovjethumor

Tidigare listor på Rysslands nationaldag:

Inga kommentarer: