fredag 21 september 2012

Love and rockets. New stories 5

Love & Rockets fyller 30 år i år. Tidnngen med serier av bröderna Gilbert och Jaime Hernandez är inne på sin tredje inkarnation. I det senaste numret blickar Gilbert bakåt medan Jaime börjar på något nytt.

Sen andra numret av Love and rockets. New stories så har Gilbert Hernandez haft serier som är menade att vara filmer i hans serie-universa. Samt serier om Killer, som ibland är med i dessa filmer.
Killer är barnbarn till Luba. Som hade en av huvudrollerna i Gilbert H:s berättelser om byn Palomar. I serierna i det här numret så besöker Killer Palomar. I "Somewhere Outside the U.S. Border" får hon berättat för sej en historia om några av de figurer vi känner igen från Palomar-serierna. Vi får också reda på att det gjorts en film om Palomar. Merparten av "Proof That the Devil Loves You" upptas av denna film som är en sorts B-filmsversion av Palomar-berättelserna. Med en by där folk uppför sej underligt. En av personerna bär omkring på en skruvmejsel. Liksom Luba brukade bära på en hammare i Palomar-albumen. En del av episoderna från de gamla Love & Rockets-serierna dyker upp omvandlade och uppskruvade. 
Det är mycket underhållande om man läst albumen om Palomar. (Men nog lite förvirrande annars.) Gilbert H:s teckningar är också här bättre än på länge. Som om återkomsten till Palomar gett honom energi åter.

Jaime Hernandez serier i de olika Love & Rockets-tidningarna har framförallt kretsat kring punkflickorna Maggie och Hopey. Maggies historia fick ett sorts slut i förra numret och hon dyker här bara upp i en cameo i en tresidorsserie om Doyle, en av seriens bifigurer. Resten av Jaime H:s serier i numret handlar om en person som vi inte träffat tidigare, en halvsyster till en annan bifigur. Tyvärr är det som om serierna här mest presenterar vår nya hjältinna Tonta (och då kommer Love and rockets. New stories bara ut en gång om året). Som är lite som en Maggie - The next generation. Yngre och lite mesigare. 
En längre serie om mafiosos och förvecklingar och sånt är underhållande och Jaime H. visar än en gång att han är en mästare på att teckna slap-stick.  
Men det är de två kortare serierna om Tonta och den fula flickan Pendeja som är numrets stora behållning. Och som gör att Tonta och de andra här känns som om de kan bli värdiga arvtagare till Maggies mantel.
I Gilbert H:s bidrag ger Luba sin hammare vidare till Killer. "This is going to be one hell of a summer", säjer Pendeja i sista rutan av Jaime H:s serie "Shoes". Love and rockets lever vidare i god form sin höga ålder till trots.

Som vanligt är tidningen vackert utformad. 100 sidor svart-vita serier i en häftad bläddervänlig utgåva som gör sej bra i bokhyllan.    

Inga kommentarer: