måndag 24 september 2012

Stephen Kings fem bästa böcker

I fredags fyllde den amerikanske författaren Stephen King 65. Vilket vi lite försenat firar med denna lista.
(King har skrivit ungefär lika många böcker som han är år fyllda och jag har läst långtifrån alla. Så det är en lista med de fem bästa av de som jag har läst.)

Maratonmarschen
Kort framtidsroman skriven under pseudonym. En sf-variant på They shoot horses, don't they?. En grupp unga män ställer upp i ett lopp där den överlevande vinner.

Sommardåd och Vinterverk
Novellsamlingen Different seasons, utgiven i två böcker, innehåller fyra historier som de flesta nog skulle betrakta som romaner. Men King skriver gärna lite långt.
Förr var King åtminstone i Sverige en lite kontroversiell författare. Då brukade folk ibland påstå sej önska att han inte stoppade in monster i sina böcker. Nåväl, detta är King minus monster. De två bästa berättelserna är "The Body" och "Rita Hayworth and The Shawshank Redemption". En ungdomsskildring och en fängelseberättelse. De blev till två menlösa filmer. Men det är ju inte deras fel.

Christine
Om en ond bil. En slags vampyrhistoria. En typisk kingsk småstadsskildring.

Den förskräckliga apan
Novellsamling. Med novellånga noveller (och en lite längre). King är en hyfsad novellförfattare. Mina favoriter här är "Gudarnas ordbehandlare", "Mrs Todds genväg" och "Den typ som överlever". Den sistnämnda är en av Kings mest beryktade - om en man som äter upp sej själv. I slutet av novellsamlingen skriver King om hur novellerna kom till (vilket är trevligt). I stycket om självkannibalismhistorien så skriver King "min musa tömde ännu en gång sina tarmar över mitt huvud" (övers. Karl G. och Lillian Fredriksson).

Det
It är en på tok för lång roman. Men bortsett från det så är det en fascinerande variant på Orfeus-myten där King bygger vidare på arvet från Ray Bradbury och H. P. Lovecraft (hos King är motvikten mot den lovecraftska ondskan lika främmande den, vilket är ett intressant sätt att använda sej av Lovecrafts kosmologiska skräck).

Inga kommentarer: