tisdag 14 maj 2013

Anno Dracula 1923: Vampire Romance

No matter how boring the Vampyrrhic Chronicles got, Lydia had to buy each novel to keep the set complete.


År 1923 samlas en grupp vampyrer i ett hus i England för att utse en ny vampyrledare. När ljuset slocknar blir en av vampyrerna mördad. Vem har utfört dådet och hur hänger det samman med vad som hände med en vampyr vid namn Carmilla?

Anno Dracula är en roman av Kim Newman från 1992 där Dracula gifter sej med drottning Victoria och tar makten i England (Jag har skrivit mer om den HÄR). Newman har skrivit flera böcker i samma värld. De har  kommit ut i nyutgåvor i väntan på att den sista avslutande romanen ska komma ut senare i år.

Jag tyckte den andra boken i serien Anno Dracula: The Bloody Red Baron blev lite tröttsam. Den romanen var lika mycket en mash-up av berättelser om första världskriget som av vampyrhistorier. Och jag är inte lika road av Biggles som av Dracula.

Men nyutgåvorna har extramaterial. The Bloody Red Baron har en hel nyskriven kortroman.
Där The Bloody Red Baron trots en del komiska inslag (Snobben är med i ett kapitel) är en allvarlig bok om krig och politik och sånt så är Vampire Romance en komedi. Huset som berättelsen utspelar sej i ägs av Bertie Woosters faster.

En av romanfigurerna är den tonåriga skolflickan Lydia som är en flitig läsare av romantiska berättelser om vampyrer. Hon träffar en japansk vampyrflicka som i sin tur slukar engelska flickskoleböcker.
Böckerna Lydia läser är misstänkt lika True Blood och Twilight-serien (Otterbourne's Nitelite Saga novels had so much swooning Lydia wondered if the authoress was prone to fits. Her hero glittered like a Christmas tree and her heroine was unconscious for at least seven chapters in each book, even though she was supposed to be telling the story.").

Vampire Romance är en bagatell. Men en roande bagatell. Och den gör mej lite sugen på att läsa Dracula Cha-cha-cha, den tredje boken i sviten som nu kommit i nyutgåva och utspelar sej i Rom 1959. Den ska innehålla personnager från Fellinis filmer och Patricia Highsmiths böcker. 

Inga kommentarer: