måndag 18 januari 2016

Självbiografierna av Thomas Bernhard


"Det var mig en fullkomlig gåta hur en människa kunde sätta sig ner och skriva tusen sidor. Redan hundra färdiga sidor var för mig något helt obegripligt. Å andra sidan hörde jag min morfar säga allt vad man skriver är dumheter. Alltså, hur kunde han komma på en sådan idé som att skriva tusentals sidor dumheter."
ur Ett barn, övers. L. W. Freij

Min favorit av de Thomas Bernhard jag har läst är den fem böcker långa självbiografiska romansvit som börjar med Orsaken och slutar med Ett barn. Jag har tyvärr bara fyra av böckerna.

Bernhard berättar om sin barndom, om att jobba i speceriaffär och om att ligga på sanatorium för lungsjuka och om musiken. Den sista boken utspelar sej innan de tidigare (lite som Min morbror trollkarlen). Influensen från den självbiografiska sviten är tydlig i Karl Ove Knausgårds Min kamp. Bernhard är ett snäpp bättre.

Tranan gav ut alla böckerna i en volym under namnet Självbiografierna för några år sen. Och den finns fortfarande att köpa. Visserligen är det trevligare att läsa i Albas vackra utgåvor. Men å andra sidan får man ju alla fem böcker och slipper som jag nöja sej med fyra femtedelar av verket.

4 kommentarer:

Gabrielle Björnstrand sa...

Tack för den. Jag vill ha.

Petter Malmberg sa...

Alba-böckerna bör väl gå att hitta på antikvariat eller bokbörsen. Jag borde skaffa Orsaken (den jag saknar).

Johannes sa...

Håller nog också de här högst bland det jag läst av TB. (För övrigt var det Tranan och inte Modernista som gjorde nyutgåvan häromåret.)

Petter Malmberg sa...

Du har rätt. Jag rättade det nu.