onsdag 21 december 2016

A Huey Freeman Christmas


"Don't look at Quincy Jones. Quincy Jones ain't gonna help you."

I Boondocks-avsnittet "A Huey Freeman Christmas" förklarar Huey för sin morfar hur julen från början kom från den hedniska vinterfesten Saturnalia. Morfadern lyssnar inte då han tycker Huey är tråkig "blah, blah, gay sex, blah, blah, congress". Vilket ger Huey idén att sätta upp ett julspel på sin skola kallat "The Adventures of Black Jesus".

The Boondocks var en kortlivad tecknad TV-serie baserad på dagsstrippsserien med samma namn. Serien var skapad av den afroamerikanske serietecknaren Aaron McGruder och handlade om en svart familj, bröderna Huey och Riley och deras morfar, som flyttar in i ett vitt bostadsområde.

"A Huey Freeman Christmas" sändes i TV-seriens första säsong 2005 och är ett av seriens bästa avsnitt. Och ett av de bästa amerikanska julavsnitten. Titeln är en blinkning till "A Charlie Brown Christmas". Och Huey frågar vid ett tillfälle argt "Do I look like Charlie Brown?" (Vilket han, då McGruder är inspirerad av Charlie Schultz, lite gör.)

Också de andra handlingstrådarna i avsnittet: Hueys granne Jasmines närmast religiösa tro på Jultomten och Rileys vendetta mot samma Jultomten, är mycket underhållande. Och det är synd avsnittet inte visas på TV varje jul.