fredag 23 december 2016

Lucka 23: Gun-Britt Sundström och de rebelliska luciafestkrävarnas program


I år så upptäckte jag Gun-Britt Sundströms författarskap. Eller upptäckte och upptäckte. Sundström är ju inte direkt okänd. Men jag hade inte läst henne tidigare.
I år har jag läst tre romaner, fyra textsamlingar och ett novellhäfte av Sundström. Böcker som tillhört det bästa jag läst i år.
De tre romanerna (Student —64, Oppositionspartiet och Maken) kan säjas vara en löst sammanhållen trilogi. Hjältinnan har visserligen olika namn i de tre böckerna men annars skulle de kunna läsas som historien om en kvinna i olika åldrar: gymnasieåldern, studenttiden och det tidiga vuxenlivet.

Nu är ju detta en julkalender. I Maken firar de en alternativ jul. Där Bang och C -H. Hermansson står för underhållningen. Mrn boken med den största julkopplingen är Oppositionspartiet från 1967. Den andra boken i trilogin men den som utspelar sej först tidsmässigt.
Genremässigt en ungdomsroman skoldrar den en grupp gymnasieflickor. Vid ett tillfälle ställs elevernad luciafirande in av skolan. Våra hjältar kräver att få fira Lucia. Och som en kompromiss så säjs det att de ska få fira sista lektionstimmen om de gör ett utarbetat program:
"Jag högg papper och penna och improviserade. Vad har vi sista lektionen? Historia för Bolle, nå.
  Punkt 1: Kasta ut Bolle genom fönstret.
  Punkt 2: Stäng fönstret.
  Det allmänna bifallet uppmuntrade mig, vi fortsatte:
  3: Kasta ut resten av kollegiet genom fönstret.
  4: Stäng fönstret.
  5: Hopsamla grundskoleelevernas vapenförråd och avdela alla ordningsmän att bevaka ingångarna.
  6: Hämta grammofonen från gymnastiksalen.
  7: Koppla den till högtalaranläggningen.
  8. Hugg en gran i skogsbacken och bär in den i aulan.
  9. Klä den till julgran med glittergirlangerna som alla hade i håret i morse"

Inga kommentarer: