tisdag 20 december 2016

Gremlins


"You say you hate Washington's birthday or Thanksgiving and nobody cares, but you say you hate Christmas and people treat you like you're a leper."

Det är inte helt självklart att kalla Joe Dantes skräckkomedi Gremlins för en julfilm. Den utspelar sej visserligen under julen men inte mycket skulle ändras om man flyttade handlingen till en annan del av året. Filmen hade heller inte premiär vid julen utan på sommaren
Å andra sidan så är två av filmens höjdpunkter julrelaterade: gremlinsjulsångkören på bilden och den bedårande Phoebe Cates monolog om varför hon hatar julen ("It was snowing outside. The house was freezing, so I went to try to light up the fire. And that's when I noticed the smell.")

Cates monolog parodieras i uppföljaren Gremlins 2 som även om den har en del bra scener, som den intelligenta gremlingens framträdande på en talkshow ("På grund av civilisationens slut så upphör vi med våra sändningar. Vi hoppas ni har uppskattat våra program och era liv."), inte är lika bra som föregångaren.
Uppföljaren blev heller ingen succé. Och därför har det inte blivit någon Gremlins 3 trots ständiga rykten om att en sådan är på gång. I filmen Frances Ha så säjs en av filmfigurerna ha skrivit ett manus till Gremlins 3.

Julfilm eller inte så är filmen om den gullige Mogwai och hans mordiska avkomma (ett svårt fall av generationsmotsättningar) en mycket underhållande film.

2 kommentarer:

Monika sa...

Jag bara älskar de filmerna :) NU när jag tänker på det så borde jag köpa dem så jag alltid har dem tillgängliga.

Petter Malmberg sa...

De är charmiga.