onsdag 21 mars 2012

St. Swithin's Day II"St. Swithin's day" är första spåret på andra sidan av Billy Braggs andra soloalbum Brewing up with Billy Bragg (1984). Också kallat den gröna skivan. Då hans tre första hade orange, grönt respektive blått omslag. Hans tre första är också hans bästa.

Klippet ovan är en liveversion av sången från 1985. Med Bragg och hans elektriska gitarr. Det var lite hans grej på den tiden att det bara var han med en elgitarr på scen och skiva. Detta gav honom ett speciellt sound, särskilt märkbart på ballader som "St. Swithin's day".

Youtubekommentatorerna upplyser om att sången inspirerat David Nicholls och hans roman One day. Men det är ju inte Billys fel.

Det brukar ibland säjas att Braggs kärleksballader, som den här, hållit bättre än hans politiska sånger. Men förutom det att "Island of no return" och "Like soldiers do" från Brewing up with håller alldeles utmärkt så är gränsen mellan kärlekssången och den politiska låten inte så skarp hos Bragg. Hans kärlekssånger är ofta politiska.

Det här är kanske inte det bästa exemplet på det.
"And the fact that you don't understand/Casts a shadow over this land/But the sun still shines from behind it."

Inga kommentarer: