tisdag 1 maj 2012

10 bra röda skivor

"They may have won all the battles but we had all the good songs" som Tom Lehrer skaldade.

Advance Patrol - Utskrivna
Första skivan är också den nyaste. Från 2003. Malmöband. Med bland annat en sång om förkortad arbetsdag. Ett krav som den första 1 maj-demonstrationen förde fram. 
Bästa spår: Estupidos 

Bella Ciao - Om åtta timmar...
"Om åtta timmar verkar litet/så pröva på att jobba själv/Då får ni känna på skillnaden/på att vara chef och arbetare"
Gjorde italienska partisan- och lantarbetarsånger på svenska. Och en hel del Dario Fo. På det här albumet finns en monolog ur Fos främsta pjäs Mistero buffo framförd av Björn Granath.  Gruppen var väl egentligen en teatergrupp. Men gjorde tre skivor. Jag har de första två. De är suveränt bra. Det här är den första. Från 1976.
Bästa spår: Montesicuro

Billy Bragg - The Internationale
Minialbum där Bragg bland annat sjunger sjunger Internationalen med ny text som han själv översatt. Han påstår i skivhäftet att Pete Seeger uppmanat honom till detta. 
Bästa spår: The marching song of the covert battalions

Dagmar Krause - Tank Battles
Krause tolkar sånger av Hans Eisler. En kompositör som är mest känd för sitt samarbete med Brecht. Jag skriver mer om denna LP (och en till Krause-skiva) HÄR 
Bästa spår: You have to pay

Malvina Reynolds - Malvina
Det första på Reynolds eget skivmärke Cassandra Records. Här finns den låt Reynolds numera är mest känd för - "Little boxes". Men hon skrev en stor mängd sånger. Hon var 60 år när hon gav ut den här.
Bästa spår: There's A Bottom Below

Arja Saijonmaa - I Stockholms konserthus, 9 januari 1978
Saijonmaa sjunger Theoderakis. Dubbelalbum.
Bästa spår: Din tur idag (som jag skriver om HÄR) 

Pete Seeger - If a revolution comes to my country
Också ett livealbum. Inspelat i Uppsala i slutet av 70-talet. Den tidens vänstervåg började så klart i U.S.A. Pete Seeger var en av det landets ledande artister på vänsterkanten. En gång lyckades han få en sång vars text var tagen direkt från Bibeln svartlistad i amrikansk radio. Jag skriver mer om detta livalbum 
HÄR  när titellåten var veckans sång.
Bästa spår: East Virginia

Cornelis Vreeswijk - Visor, svarta och röda
Cornelis Vreeswijk sjunger Lars Forssell
Bästa spår: Avanti Popolo

Röd 1:a maj-fest 1974
"Vi demonstrerade för ungdomens krav och för socialismen. Sen åkte 4000 ut till Mässhallen i Älvsjö utanför Stockholm. Röd Ungdom ordnade en röd fest som avslutning på första maj 1974. Här kan du höra en liten del av vad som hände". Peps Blodsband, Hoola Bandoola och Fria Proteatern och på slutet sjunger alla Internationalen.
Bästa spår: Vem är det som bromsar ...? med Robert Karl Oskar Broberg & Hoola Bandoola Band

Vietnam är nära. Sånger av de förenade FNL-grupperna.
FNL-grupperna hade också sånggrupper som vapen i sin kamp mot U.S.A.-imperialismen. Vilket man kanske kan göra sej lustig över. Men här finns ett par väldigt vackra spår. Och den tidens vänster var på både gott och ont och motståndet mot U.S.A:s krig mot Vietnam hör till det goda. 
Ibland vinner vi också.    
Bästa spår: Haiphong

Tidigare 1 maj-listor:


Inga kommentarer: