måndag 7 maj 2012

Maj är välkommen


Nu sätter vi maj i pigans säng
Maj är välkommen
Och akta dej väl för grannens dräng
Sommaren är ljuvlig för oss alla
"Under 1600-talet gjordes på båda sidor av Öresund förtvivlade ansträngningar att utplåna 'den gamle letfaerdiga Maymaanetz Vise'" heter det som kommentar till spåret "Maj är välkommen" på omslaget till Carin Kjellman & Ulf Gruvbergs Med rötter i medeltiden.

Kjellman och Gruvberg bildade strax efter det albumet gruppen Folk och Rackare. "Äggavisan", en annan variant av samma majmånadsvisa finns på deras Rackarspel (jag föredrar egentligen "Maj är välkommen").

Majvisorna ingick i en tradition där man gick och tiggde ägg och brännvin. Denna gamla lättfärdiga sed lever kvar här och var i Danmark och i södra Sverige.

Numera är det mest barn som då går och tigger. (Troligen inte brännvin.) När jag bodde i Kivik knackade ett år en grupp barn som majtiggde på dörren. Tyvärr kände jag inte till seden och hade därför varken ägg eller godis att ge dem.
"Äggavisan" passar (till skillnad från "Maj är välkommen") att sjunga om man som dessa barn inte får några ägg eller nåt brännvin - "Och den som har men ej vill ge/Den önskar vi åt helvete!".

Inga kommentarer: