torsdag 18 oktober 2012

Svaren

Vi fick bara ett svar på citattävlingen. (Anonym skrev visserligen "Remaining that a lot of people are misinformed in regards to setting up muscle for women so that they usually do not search manly," men det ger inga poäng). Antingen var citaten för svåra eller så är det inte längre någon som läser detta eller bådadera.
Här kommer i alla fall facit med kommentarer:
1.
Jubelvår av Jan Myrdal.
Early funny Myrdal. Spiring kunde denna.

2.
"The Devoted Friend" av Oscar Wilde i The Happy Prince and Other Stories. Som jag starkt rekommenderar. Tillsammans med De Profundis det bästa jag läst av Wilde. (Importance of Being Ernest gillade jag när jag hörde den som radiopjäs men jag har inte läst den och den senaste filmversionen var trist.)

3.
En man med många talanger av Patricia Highsmith
"Men Ripleys uppfinnande av ett nytt förflutet, den gradvisa glidningen i hans tänkande som rättfärdigar hans handlande är väl skildrat. 
Liksom förskjutningen mellan Ripley-som-Ripley och Ripley när han föreställer någon annan. Hur han tänker att han måste öva på att vara Tom."
Första av flera böcker om Tom Ripley. Jag har inte läst de andra. 

4.
Sexing the cherry av Jeanette Winterson. (Den svenska översättningen heter Skapelsens kön)
Skrev så här om den här när jag hade läst den: "Första Winterson jag har läst. Jag tyckte bra om många av historierna - som de omgjorda sagorna om de tolv dansande prinsessorna och om staden där kärlek förbjuds.
Boken handlar om en fantastiskt fet kvinna i ett medeltida England. Ordet rabelaisk används i romanen. Men det är lika ofta lyriskt som groteskt.Som romanbygge håller det inte riktigt hela boken ut. Men jag ska nog läsa mer Winterson."
Den här läste jag i en bokcirkel. Det var mitt val. Mina bokcirkelkamrater var inte så förtjusta i den. Jag tror jag hörde viskningar om uteslutning. Jag har ännu inte läst något mer av Winterson. 

5.
Barnens ö  av P. C. Jersild
Om Guiness Rekordbok och boken har jag skrivit HÄR. Jersild skriver om detta i Professionella bekännelser där man också får reda på att stora delar av romanen fanns i en tidigare version innan Jersild beslöt sej för att låta huvudpersonen vara en tioårig pojke.

6.
"The adventure of a reader" av Italo Calvino. I volymen Difficult loves som innehåller tidiga noveller av Calvino. Jag har skrivit om dessa HÄR

7.
"Besk brygd" i Flickan som blev en växt. PROSA 1938-1949 av Mirjam Tuominen.
Det är kanske inte så förvånande att ingen tog den. Men jag gillar citatet och jag gillar Tuominen. Du borde läsa henne.

8.
Ansikten i vattnet av Janet Frame
Den här hade jag ju tänkt skriva något om. Det har jag inte gjort. Men den vart bra.

9.
Molloy av Samuel Beckett. Första boken i en trilogi. Som getts ut i en volym som Trilogin. (Jag har 5 universitetspoäng Samuel Beckett med högsta betyg så i det länkade inlägget skriver jag för en gångs skull om något jag kan en del om.)

10.
"Episod ur Åkes liv" av Eyvind Johnson. I Olibrius och gestalterna. Tidiga berättelser
En samling tidiga noveller av Johnson. Novellerna är av varierande kvalité men mycket intressanta om man är intresserad av författaren. En sak jag gillade med boken är att det i slutet listas alla noveller av Johnson ej utgivmna i bokform med korta beskrivningar.

11.
Lol V. Steins hänförelse av Marguerite Duras 
"Det är nästan som om det vore en spökhistoria, Lol V. Stein är liksom hemsökt av det förflutna." 

5 kommentarer:

Jenny sa...

Läser... Och fegade ur när det var så få jag kunde (läs 1, nr 5). Skärpning pågår ;).

Petter Malmberg sa...

Det hade väl räckt gott och väl.
Men de var nog onödigt svåra.

Jenny sa...

Äsch, utmana oss bara :). Ska ge det en chans nästa gång.

Konungen sa...

ja kunde ju, jag vill ha cred

Petter Malmberg sa...

Din kommentar (om du nu gjorde nån och inte bara låtsas) verkar ha försvunnit.
Jag kollade i skräpposten och hittade inget där. Men jag får väldigt mycket skräppost så jag kan helt enkelt ha missat den om den hamnade där.