tisdag 16 oktober 2012

Tävling: Gissa citaten. Nu med ledtrådar.


Jag har inte haft nån sån här på ett tag. Alla citaten är från "Citerat från veckans läsning" men att klicka på den etiketten är fusk och fusk polisanmäls. Söndagens "Citerat"-inlägg var det hundraelfte. Så det här är också ett slags jubileumsinlägg. Lämna svar i kommentarerna. Författare räcker.
(uppdaterat med ledtrådar)
(nu uppdaterat med ännu fler ledtrådar)

1.
"Men, nu ska vi börja berätta! Och då det står oss fritt att välja vilken utgångspunkt som helst och det är av vikt att redan från början inskärpa att detta är en moralisk och andligt högtflygande berättelse förflyttar vi oss ut i världsrymden och betraktar de kommande händelsernas skådebana ur evighetens synvinkel. Alltså:
Det ligger en liten stad östan om sol och västan om måne just där Ljungdalsälven rinner ut i Bottenhavet."
(Denne av alla omtyckte författare fyllde i år 85 år. Detta är en hans tidiga romaner.)
(Spiring kunde att detta var av Jan Myrdal)

2.
"'Is the story about me?' asked the Water-rat. 'If so, I will listen to it, for I am extremely fond of fiction.'" 
(Författaren till den här sagan är mer citerad än läst.)
(Han har spelats av Stephen Fry.)

3.
"'Mitt surrealistiska försök', sa Dickie och stödde ännu en duk mot knäna.
Tom ryckte till. Han nästan skämdes å Dickies vägnar. Det var otvivelaktigt Marge igen men med långt ormliknande hår och, värst av allt, två horisonter i ögonen - ett miniatyrlandskap med Mongibellos hus och berg i det ena ögat och stranden full med röda människor i det andra. 'Den där tycker jag om', sa Tom."
(övers. Mårten Edlund)
("EN AV ÅRETS BÄSTA BÖCKER I GENREN enligt Sven Sörmarks deckarguide i Femina" utlovar baksidan på mitt exemplar av boken. Men den är hyllad även av mainstreamkritiker.)
(Boken har filmatiserats ett par gånger. Han som spelade Dickie i den senaste filmatiseringen var med i Stephen Fry-filmen i förra ledtråden.)

4.
"In one city I visited, the entire population had been wiped out by love three times in a row. After the third occasion the only two survivors, a monk and a whore, determined that love should be illegal in their new state"
(Författaren slog igenom när hon var ung med en självbiografisk roman. I år kom hon med en bok som också är självbiografisk.)
(Den engelska titeln till den här innehåller en frukt. Också författarens genombrottsroman har frukter i titeln.)

5.
"Bra, säkrast att behålla de här tankarna hemliga så länge. För om det nu var så att andra människor verkligen fanns och det blev uppenbarat att Reine gått omkring och trott att det inte var så, utan att han skulle vara ensam i hela universum, då skulle en massa ha anledning att bli förbannade. Inte bara Gud utan också klasskompisarna. Vilken jävla stil, skulle de säja när de jagade honom; gå omkring och påstå att inte vi finns!"
(Det har kommit en fortsättning på den här i år.)
(Guiness Rekordboks advokater var inte förtjusta i boken.)

6.
Beyond the towel, the lady had undone her halter, paying no attention to whether he was looking at her or not. Amadeo didn't know whether to look at her, pretending to read, or to read, pretending to look at her". 
(övers. William Weaver)
(Det här är ur en realistisk novell. Påverkad av den neo-realistiska filmskola som var stor i hans hemland. Författaren skulle senare bli känd för helt andra slags böcker.) 
(En av författarens böcker börjar "Du skall just börja läsa Xs nya roman Y."

7.
"I varje handling finns i själva verket inbegripet någonting oemotståndligt löjligt."
(Den här var kanske lite svår. Även om författaren fått lite större uppmärksamhet på senare tid. Hon jämförs ibland med sin landsman Edith Södergran.)
(Boken är ett urval utgivet i En bok för alla. Författaren kommer efter Södergran både i tiden och alfabetet.)

8.
"En annan dag satt jag i parken och tänkte på bilderna och fantiserade om de tusen och en historier jag skulle berätta för att rädda mitt medvetande och mina drömmar från att stympas när sköterskan kom för att hämta mig." 
(övers. Annika Preis)
(Parken är utanför ett mentalsjukhus. Författarens egen vistelse på ett mentalsjukhus spelar en framträdande roll i hennes författarmyt.)
(Författaren skrev senare en självbiografisk trilogi som blev en film)

9.
"Gången hos en man som går på kryckor har, eller borde ha, någonting fascinerande över sig. Det är en serie små flygfärder längs med marken. Man lyfter, man landar mitt i hopen av friska och krya som inte vågar lyfta en fot från marken innan de har satt ner den andra. Och inte ens deras gladaste språng är luftigare än mitt haltande."
(övers. Lill-Inger Eriksson)
(Författaren till den här gillade slap-stick och skulle senare komma att spela in en film i vilken Buster Keaton hade huvudrollen.)
(Kärleken till de gamla filmkomedierna märks också i hans mest kända pjäs. En pjäs där inget händer två gånger, enligt en kritiker.)

10.
"Livets hemligaste mening med något är den mening det har med skrivmaskiner. De är till för att säljas, när man inte kan betala hyran där man bor."
(I hans mest kända och bästa verk heter han Olof han som skrivit detta.)
(Tidig novell. Författaren tilldelades långt senare ett halvt nobelpris.)

11.
"Hon upprepade oavbrutet samma saker: att sommartiden bedrog, att det inte var sent."
 (övers. Katarina Frostenson)
("Det är en förrädiskt tunn bok" började mitt korta inlägg om boken. Den är fransk.)
(Meningen efter denna är "Hon uttalade sitt namn med vrede: Lol V. Stein - det var så hon kallade sig.")

3 kommentarer:

Spiring sa...

Att ettan är Jan Myrdal såg jag redan utan ledtråd (Ljungdalsälven leder inte tankarna någon annanstans) men jag tänkte att nån annan kunde få chansen den här gången.

Petter Malmberg sa...

Jan Myrdal är rätt. Ljungdalsälven var en ledtråd.

Konungen sa...

mäh va fan ja skrev ju Barnens Ö. är detta raderat av the man?