tisdag 24 november 2015

Love and rockets new stories 6 av bröderna Hernandez

Det första man märker med detta nya nummer av bröderna Hernandez årliga seriehäfte är att det är tunnare än tidigare års. Det är ändå samma sidantal. Albumet är också lite mindre bläddervänligt.

Annars är detta nummer rätt likt det tidigare. Bägge bröderna fortsätter serier från förra numret. Bägge har svårt att slå sej fria från sina äldre serievärldar.
Det är talande att omslaget som denna gång görs av brodern Gilbert Hernandez är en bild av den nyare figuren Killer cosplayande som sin farmor Luba.
De gamla serierna om Palomar spökar i berättelsen om Killer, den ledsna flickan. Och ett bokstavligt spöke dyker upp. Ännu en släkting dras fram och medverkar i ännu en film. Detta filmavsnitt - gjort som en gammal film noir - är seriens höjdpunkt. Och jag gillar hur detta med en film-i-serien har funnits med i alla delar av Sad girl-seriena.
Men vikten från äldre Gilbert Hernandez-serier tynger ner historien. Och det blir mer rörigt än spännande.

I en av de bättre tecknade scenerna kastar Killer i väg Lubas gamla hammare som hon håller på omslaget. Kanske är det ett sätt för Gilbert Hernandez att driva ut Palomar-spöket så han kan börja på nytt i nästa nummer.

Gilbert Hernandez har också med en kort våldsam fantasyserie (som kanske är en film som Killer medverkar i?) med medvetet dålig dialog som känns som sidutfyllnad.

Också Jaime Hernandez går tillbaka till gamla marker. Den lösa kopplingen som serien om Tonta hade till Locas-universumet blir här något starkare när dels Maggies före detta roommate Angel kommer in i serien. Och dels en scen ägnas åt Locas-världens favoritsport damwrestling.
Damwrestlingsscenen är emellertid så pass välgjord att det är svårt att klaga. I textplattor berättar Angel om sitt liv medan bilderna visar en våldsam fajt i ringen. Det är vackert.

Tontas historia fortsätter från förra numret. En berättelse om några tonårsflickors vänskap i en småstad blandas med en kriminalhistoria när Tontas styvfar blir skjuten. Jaime Hernandez blandar slapstick och drama väl både i bild och berättelse.

Bägge bröderna Hernandez gör fortfarande bra serier. Men Jaime Hernandez bästa serier finns i Love and rocket new stories. Medan Gilbert Hernandez starkaste arbeten på senare år mestadels har publicerats på annat håll.
Men även om det är lite tunnare så är Love and rockets även i år en av de bästa amerikanska serietidningarna.

(Först publicerad i oktober 2013. Sen dess har nummer sju kommit ut. I sjuan kommer Maggie och Hopey tilbaka. Ett rätt bra nummer. Nummer 8 ska komma i början av nästa år.)

Inga kommentarer: