måndag 4 december 2017

Alan Moore och superhjältar

"There is a man who moves so fast that his life is an endless gallery of statues...". Så beskrivs superhjälten Flash (Blixten på svenska) i Saga of The Swamp Thing 24. Seriefigurerna från Justice League of America (numera också på film) gästspelar men är bara i bakgrunden.

Swamp Thing är en skräckserie. Men den utspelar sej i en superhjältevärld. Alan Moore hade tidigare skrivit Marvelman (också kallad Miracleman) som såg på superhjältegenren på ett nytt sätt. Och några år senare så skulle han skriva Watchmen. Som både är en superhjälteserie och en kritik av superhjältegenren. Sättet Moore beskriver Flash och de andra superhjältarna här har en hel del gemensamt med Marvelman och Watchmen.
De blir en slags mytiska varelser.

Samtidigt är själva Swamp Thing-delen av berättelsen närmare en normal superhjälteserie. Swamp Thing möter en superskurk och besegrar honom. Även om han inte gör det genom att slå ned honom. 
Och Alan Moore kunde också vid den här tiden skriva utmärkta mer traditionella superhjälteserier som Superman-serien "For the man who has everything".

Bild av Steve Bissette och John Totleben. Märk hur de avbildas liksom i skuggan.

Inga kommentarer: