måndag 11 december 2017

John Constantine


Nu hoppar vi fram ett par nummer till John Constantines debut. John Constantine föddes ur Alan Moores intresse för magi och Stephen Bissettes och John Totlebens förkärlek för gruppen The Police.

John Constantine dyker upp första gången i bakgrunden i ett tidigare nummer av Saga of The Swamp Thing men i nr 37: "Growth patterns" så har han för första gången repliker. John Constantine är en brittisk arbetarklassmagiker som ser ut som Sting, då sångare i The Police. Mer bestämt så ser han ut som Sting gör i filmen Quadrophenia. (I mitten av 80-talet var Sting helt enkelt cool. Hur osannolikt det än kan verka i dag.)

John Constantine skulle snart få sin egen serietidning som fick namnet Hellblazer. Hellblazer han komma ut i 300 nummer innan den lades ner. Och då fick John Constantine direkt en ny tidning. Så man kan säja att han är mer framgångsrik än den serie han började i. Hellblazer är Frasier till Swamp Things Skål.
Det kom en film där han spelades av Keanu Reeves och vart amerikan. Och rätt nyligen gjordes en kortlivad TV-serie.

Den tecknade serien har gjorts av serieskapare som Jamie Delano, Warren Ellis, China Mieville, Garth Ennis och Steve Dillon och många fler. Flera av dem är riktigt bra. Men du klarar dej utan filmen (jag har inte sett tv-serien).

Anledningen att numret heter "Growth patterns" har emellertid inte med John Constantine att göra utan är för att vår hjälte Swamp Thing har dött (igen) och nu sakta växer tillbaka som en bedårande planta. Bilder av Rick Veitch och John Totleben.

Inga kommentarer: