måndag 18 december 2017

Lucka 18 in space


"My Blue Heaven" var första i en serie äventyr med Swamp Thing i rymden. Han hamnar på olika planeter och möter seriefigurer från DC Comics sf-serier. I Swamp Thing 57 och 58 ("Mysteries in space" och "Exiles") så möter vi Adam Strange.
Adam Strange skapades 1958 och gick i serietidningen Mystery in space. Han var en människa som hamnade på planeten Rann av och till. På planeten Rann var han en hjälte.

Figuren är influerad av John Carter av Edgar Rice Burroughs (han med Tarzan). John Carter var också en jordman som hamnade på en annan planet där han hade äventyr. I hans fall Mars.

Alan Moore gör om Adam Strange på sätt som påminner om hur han har gjort om Swamp Thing. Med en twist på varför han är på Rann. Det är inte en lika effektiv vändning som den med Swamp Things ursprung men rätt typiskt Moore.

Ett annat mooreskt grepp är att serien delvis är skriven på utomjordiska. Något Moore har använt sej av även i andra serier. Mest minnesvärt i första numret av andra volymen av The League of Extraordinary Gentlemen som till stora delar är på marsianska. I det numret så är även John Carter med.

Bild av Rick Veitch och Alfredo Alcala.

Inga kommentarer: