onsdag 13 december 2017

Varulvar

I "The Curse" (som också fått ge namn åt det tredje seriealbumet med Alan Moores Swamp Thing) så möter Swamp Thing en varulv. Swamp Thing slåss även mot en varulv i en av serierna av Len Wein och Berni Wrightson. Hur varulven skildras skiljer sej emellertid rätt mycket åt i de två serierna.

I "Vilddjuret på heden!" (på svenska i Gigant 6/83) så möter vi varulven först som mönster men vi får sen se hans mänskliga sida. Liksom många av varelserna i Wein/Wrightsons tio nummer av serien så påminner varulven om Swamp Thing. Liksom han (och liksom Trasmonstret som vi skrivit om tidigare i Träskkalendern) så är varulven dels människa, dels monster.

I Moores och Steve Bissettes och John Totlebens "The Curse" så finns ett feministiskt tema. Här blir en kvinna till varulv genom att bo där det tidigare legat en stuga dit kvinnor förvisats under sin menstruation. Dessa kvinnors vrede förvandlar henne till varulv: "She understands at last the nature of woman's curse". När Swamp Thing ska slåss mot varulven kan han inte besegra henne då hon har kvinnokraften på sin sida. Hon går emellertid ett liknande tragiskt öde till mötes som den manliga varulven i Wein/Wrightsons serie.

När man jämför de två serierna så ser man också att det är en rätt stor skillnad mellan Wrightsons och Bissette/Totlebens teckningar. Jämför varulvsförvandlingen tecknad av Wrightson:

Med en förvandling till varulv som Bissette/Totleben tecknar den:

Bägge slutar med en helbild på en varulv redo att gå till attack.

Inga kommentarer: