fredag 15 december 2017

Alan Moores Swamp Thing och Neil Gaiman


I "Bogeymen" (Swamp Thing 44) förekommer en seriemördare. Denne seriemördare (eller rättare en som utger sej för att vara denna seriemördare) är med i Sandman 14, det med en konferens för seriemördare.

I Sandman förekommer också Kain och Abel såsom Alan Moore skrev dem i "Abonded houses" (se lucka 9). Och Gaiman har sagt att han var influerad av Moores Swamp Thing. Att den öppnade hans ögon för hur serie formen kunde användas. 
Gaiman skickade ett Swamp Thing-manus till Moore. Vilket var en anledning till att Gaiman fick ta över Moores serie Miracleman efter honom. Det var även meningen att Gaiman skulle ta över Swamp Thing efter Rick Veitch (som tog över den efter Moore – vi kommer att komma till honom senare i kalendern).
Men efter att DC Comics lät bli att ge ut en av Veitchs serier där Swamp Thing träffar Jesus avsa sej Gaiman uppdraget i protest.

Det finns emellertid några Swamp Thing-relaterade serier av Gaiman. Som en serie där Stålmannen hamnar i samma helvete som Swamp Thing besöker i "Down amongst the dead men" (se lucka sju), en Swamp Thing Annual och serien Black Orchid (med Dave McKean: en serie där Swamp Thing g gästspelar.

Den serien är som flera av Gaiman tidiga serier mycket influerad av Moore. Efter hand hittade Gaiman en egen röst. Och numer är han väl mer känd för sina romaner och noveller än sina serier. Men utan inflytandet från Moores Swamp Thing hade hans verk med största sannolikhet sett helt annorlunda ut.

Bild ovan av Stephen Bissette, Ron Randall och John Totleben.

Inga kommentarer: