söndag 10 december 2017

Rite of Spring

Alan Moores Swamp Thing är bland mycket annat en kärlekshistoria. I "Rite of Spring" förklarar Swamp Thing och Abigail sin kärlek för varandra.
Men eftersom Swamp Thing är en träskvarelse, gjord av grönska och inte kött så kan de inte fullborda sin kärlek på det vanliga sättet. Så istället så har de sex genom att Abigail äter en frukt som växer ur Swamp Things kropp och genom det på ett psykedeliskt sätt upplever världen genom Swamp Things (och naturens) ögon.

Det här kan låta lite fånigt (och det blir fånigt i i en scen inspirerad av numret i den usla filmen Return of The Swamp Thing). Men på nåt sätt lyckas serien hålla sej på rätt gräns av det för högstämda. Till en stor del beror detta på Stephen Bissettes och John Totlebens teckningar och Tatjana Woods färgläggning. Som gör att det är seriens vackraste nummer.

Den beskrivna kärleksakten i numret har en hel del gemensamt med en skildring av ett drogrus. Och kopplingen till droger görs ännu mer direkt i ett senare, lite sämre, nummer av Swamp Thing.
"Rite of Spring" pekar också framåt mot Alan Moores och J. H. Williams III:s Promethea.

Inga kommentarer: