Lyran har tematrio om
naturskildringar för att fira det fina vädret.
Honoré de Balzac - BöndernaNaturskildringar i romaner var mer ingående förr. Men att som Balzac ägna två kapitel åt början av en följetongsroman åt att skildra omgivningarna i byn berättelsen utspelar sej i var även då lite udda. De ingående beskrivningarna av naturen och traktens egendomar i början av
Bönderna lägger dock en bra grund för resten av detta Balzacs oavslutade mästerverk. Och är en fascinerande läsning i sej.
Stefán Hörður Grímsson - Bilder utan väggLyrik handlar ofta om natur. Stefán Hörður Grímsson är en isländsk (om nu inte Hörður-et skulle avslöja detta) poet som använder naturtemat på ett effektivt sätt, som i dikten "Jöklar": "Om sommaren välkomnar jöklarna den klara himlen/lyser vänligt varma solskensdagar/och ljuger oss fulla.//Om vintern talar de sanning/då behöver de inte låtsas/de faller in i väderleken."(övers. Inge Knutsson).
Bilder utan vägg samlar dikter ur fyra diktsamlingar. Den är bra.
VäggenMarlen Haushofers efter-katastrofen-skildring handlar mycket om naturen. En medelålders kvinna blir avskild från resten av världen av en vägg av ett för henne okänt ursprung. Människorna på andra sidan väggen verkar alla ha dött. Hon tar sej an diverse djur, bland annat en ko och börjar se på omgivningen i dalsänkan annorlunda och denna beskrivs detaljerat. Enligt en kommentator här så kan man lära sej nyttiga österrikiska termer om potatisodling om man läser den på originalspråket. Trots att sådana ämnen upptar en stor del av boken så är den hela tiden spännande.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar