måndag 30 augusti 2010

Robert Crumb fyller 67 år idag


, vilket väl är en god anledning att låta honom stå för veckans bild. Bilden ovan är ett porträtt på "Marina Yankubick from Akron, Ohio" och går att, samman med många andra bilder av Crumb, att hitta HÄR (galleriet har bilder gjorda också av andra medlemmar av Crumb-familjen. Om man klickar på mittansiktet kommer man till Robert Crumb-avdelningen. Bilden ovan finns på avdelningen Girls som innehåller en del möjligen stötande material)
Som vanligt blir bilden större om man klickar på den.

Det finns inte så mycket Crumb utgivet på svenska. Nyligen kom hans tolkning av Första Mosebok ut på >Karthago Förlag och för ett par år sen kom Fritz the Cat i nyöversättning. Pox Special gav ut (åtminstone) två album med urval av hans kortare serier. Men mycket av hans viktigaste verk är oöversatt.
Desto mer finns på originalspråket. Crumbs serier har börjat getts ut i en samlad utgåva: The Complete Crumb Comics i 17 volymer. Till dessa kommer tio sketchböcker.

3 kommentarer:

Emmas Bokhylla sa...

Första Mosebok av Crumb ligger faktiskt pa min att-kopa-lista pa adlibirs (bra satt att komma ihag bra bocker) och jag hoppas att det blir tillfalle till den nastan gang jag kommer hem till Sverige!

Emmas Bokhylla sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Petter Malmberg sa...

Det jag har sett av Genesis-seriealbumet ser bra ut. Sen har det inte blivit av att läsa det än.

Man borde ju läsa den när en bok av Crumb nu för en gångs skull getts ut på svenska.