söndag 4 juli 2010

10 bra amerikanska filmer


Det är den 4:e juli. Det är kanske inte allom bekant men det görs en hel del filmer i USA. En liten del av de är bra. Här är tio sådana:

Arizona junior
Bröderna Coen. Feel-good.

Brick
Rian Johnsons film från 2005 är en high school-film sedd genom film-noirgenren. Krocken mellan de två genrerna ger filmen en egenartad ton.

Down by law
Jim Jarmusch när han var bra.

Fyra vänner
Arthur Penn är en något underskattad regissör. En av hans bästa.

Moderna tider

Den stora lögnen
Imitation of life heter denna sista av Douglas Sirks amerikanska filmer i original. Sirks melodramer är fängslande och fascinerande trots (eller på grund av) att de ligger så nära så många sentimentala skräpfilmer.

Sweet Sweetback's Baadasssss Song
Filmen överheten inte vill att du ska se, hette det i reklamen när det begav sej. Filmen har sina brister rent hantverksmässigt. Men det finns en energi här som man sällan ser.

Taking off
Den amerikanska filmen har stärkts av att många europeiska filmmakare har arbetat i USA. Denna är Milos Formans första spelfilm i USA. Påminner fortfarande mycket om hans tidigare filmer. Jag skrev tidigare om filmen när en av sångerna från den var Veckans Sång.

The Thing
Genrefilm har en stark ställning inom den amrikanska filmen. John Carpenters s/f-skräckfilm har ett av genrens bästa slut.

Wassup rockers
Larry Clarkes blandning av komedi och halvdokumentär skildring av ett ungt punkrockband fungerar kanske inte filmen ut. Men den har en del starka scener.

Inga kommentarer: