tisdag 27 juli 2010

I never sung this song before but I will sing to thee

Spriguns - "Laily Worm"

Spriguns var ett band lett av Mandy Mortons som upptäcktes av Tim Hart från Steeleye Span. Han producerade också deras första två album.

"Laily Worm" ligger på deras andra platta Revel Weird and wild (den första under namnet Spriguns - den tidigare Jack With a Feather släpptes under namnet Spriguns of Tolgur).

Mandy Morton står som kompositör till spåret. Men det är den skotska balladen "The Laily Worm and the Macherel of the Sea" - Child Ballad nr 36 (som bandet också gör under sitt fulla namn på en tidig kassett).
Den handlar om en styvmor som förvandlat sina styvbarn till en fisk och en lindorm, så som styvmödrar har för vana att göra. Det är brodern Lindormen som sjunger sin historia när fadern hittar honom.

Den svenska medeltidsballaden "Näktergalen", som spelats in av bland andra Folk och Rackare, säjs vara släkt medan denna Child Ballad. I den versionen är det systern som sjunger ("Mig skapte hon till en näktergal/bad mig i världen utflyga/min broder skapte hon till en ulv/bad honom i skogen utsmyga")

Spriguns kom väl lite sent till folkrockfesten och försökte efter de första två albumen omvandla sej till ett popband. Men de två första skivorna är värda att lyssna på om man gillar engelsk 70-talsfolkrock.

Inga kommentarer: