tisdag 8 november 2011

I en svart-vit värld så ger mord en smula färg åt tillvaron


Moss Side Story är Barry Adamsons solodebut från 1988. Adamson är en engelsk musiker (född i Moss Side, som är en del av Manchester) som var med i Nick Cave & The Bad Seeds. Han var med på de fyra första Bad Seeds-albumen.

"Under wraps" är andra sången på första sidan av LP-n. Och andra spåret i första akten. Albumet är uppdelat i tre akter (CD-utgåvan har sen några extralåtar). Som en amerikansk film.
Skivan ser ut och låter också som ett soundtrack. Som för en tänkt noir-film. Med mttot "IN A BLACK AND WHITE WORLD MURDER BRINGS A TOUH OF COLOUR...". Som har citattecken så det ser ut som om detta är något som säjs i denna fiktiva men mycket hårdkoktafilm.

Likso på ett soundtrack så är det mestadels instrumentalt. En Freedom Choir körar på två spår. Den består av bland andra Bad Seeds-kollegorna Anita Lane, Mick Harvey och Kid Congo Powers.
Lane skulle Adamson komma att samarbeta med på flera skivor. Som den nästa efter Moss Side Story: albumet Delusion, som är ett soundtrack till en riktig film (jag tror det är en riktig film, jag har aldrig hört talas om den).
Annars är det ingen sång på skivan om man inte räknar Diamanda Galas väsande på första spåret. Det är en del repliker dock. Som den som avslutar Galas-spåret, en dam säjer - Du har inget att vara nervös över Herr Adamson (på utrikiska då).
Den raden kommer strax innan "Under wraps". Skivan fungerar bättre som helhet.

Adamson har spelat in en hel del skivor. Som blandar jazz och depprock. Samlingen The Murky World of Barry Adamson kom i slutet av 90-talet. Den är okej.

Inga kommentarer: