lördag 5 november 2011

Remember, remember den femte november - V för Vendetta av Alan Moore och David Lloyd

varför inte porträttera honom som en återuppstånden Guy Fawkes, komplett med en mask av papier mâche, slängkappa och en typisk konformig hatt? Då skulle han verkligen se bisarr ut, och dessutom skulle det ge Guy Fawkes det rykte han har förtjänat under alla dessa år. Vi borde inte bränna killen den femte november varje år, utan fira hans försök att spränga parlamentet!
- David Lloyd i brev till Alan Moore, citerat i Moores artikel "Bakom det målade leendet" (i Bild & Bubbla 6/93, okänd övers.)

V för Vendetta är engelsk tecknad serie av Alan Moore (text) och David Lloyd (bild) som började gå i det då nystartade magasinet Warrior 1982. Serien utspelar sej i en nära framtid (på 1990-talet, men Vförvendetta-världen skiljer sej från vår från och med år 1983). Ett kärnvapenkrig har utspelat sej. England höll sej utanför kriget men det kaos som ändå följde ledde till en fascistisk regering. Denna bekämpas av V - en enmansmotståndsrörelse i Guy Fawkes-kostym.

Guy Fawkes-natten firas den 5:e november i Storbrittanien. Till minne av att Fawkes blev gripen efter ett försök att spränga det engelska parlamentet i luften. Attentatet var riktart mot den protestantiske kungen James (han med bibeln). Fawkes var katolik. Guy Fawkes-firandet hade förr anti-katolska undertoner. Man firar alltså att Fawkes avrättades.

Det var Lloyds idé att V skulle ha en Guy Fawkes-mask. Lloyd verkar ha haft ett större inflytande överV för Vendetta än Moores tecknare annars haft. För V blir Guy Fawkes en symbol för anarkism och uppror. Och serien (och filmatiseringen) har gjort att anarkister på senare år ofta haft Fawkes-masker under demonstrationer. Också under protesterna i Egypten kunde man se folk iförda V-munderingar.

V för Vendetta kan säjas vara ett anarkistiskt verk. Att V:s motståndare är fascister är kanske att ge de anarkistiska idéerna en orättvis fördel. Men det är om man bortser från det en rätt så komplex och mångsidig berättelse om makt och frihet. V:s metoder är rätt skrämmande. Som hans indoktrinering av sidekicken Evey.

Warrior las ner innan serien blev färdig. Men den gavs sen ut i serietidningsformat av DC Comics och avslutades och gavs ut i albumform 1989. Serietidningen ochalbumet var färglagt. Medan serien från början var i svart-vitt. Lloyds teckningar utnyttjade kontrasten mellan svart och vitt och han och Moore var inte nöjda med den färgsatta versionen.

Jag har serien i två nummer av det svenska seriemagasinet Magnum (Magnum Special 6/93 och Magnum 5/94). Där är den i svart-vitt. Trycket är emellertid inte det bästa.

V för Vendetta är en spännande och tankeväckande serie som är snyggt tecknad och berättad.

2 kommentarer:

Spiring sa...

Jag tycker mycket bättre om den här än Watchmen. Bra flyt i teckningarna, och en fascinerande intrig. Moores främsta serie för mig (de jag läst utöver de ovan nämnda är Swamp thing-sviten, From Hell, A small killing och diverse kortare serier som gick i Horst Schröders olika tidningar).

Petter sa...

Det är nog min favorit-Moore också.