fredag 10 februari 2012

Andelen av George Pelecanos

Som alla som någon gång besökt Ystad vet så riskerar man där att snubbla på mordoffer och utsättas för internationella kriminella konspirationer. Något som ger ystadbesökaren anledning att fundera på vart samhället är på väg.

Romanen Andelen av George Pelecanos utspelar sej i den jämförelsevis lugna staden Washington D.C. i U.S.A.
Hjälten Spero Lucas är en adopterad grek-amerikan som är utredare för en advokat (romanen är den första i en planerad serie med Spero Lucas). Vid sidan om tar han på sej mindre laglydiga uppdrag. Som i den här boken att försöka få tag i hasch som stulits från en knarkkung. För detta tar han 40 procent av värdet på de stulna paketen - titelns andel.
Det börjar som en enkel uppgift men snart har Spero Lucas dragits in i en våldsam härva.

Pelecanos nämner i en passage att brottsligheten i distriktet faktiskt gått ner. Skillnaden mellan fiktionen och verkligheten är mindre uppenbar i de amerikanska deckarna än i de svenska. Men den finns där. Något Pelecanos tycks mer medveten om än sina svenska kollegor.

Andelen är en thriller i noir-traditionen (med denna kommer det hårdkokta språket, i ett par passager när det blir lite extra hårdkokt så får översättaren problem, men annars flyter översättningen på bra). Vars konventioner etablerades i en annan tid.
En bror till huvudpersonen är lärare och undervisar om ett par av bokens föregångare - Elmore Leonard och en Hunter Parker-roman.
Den bok av den förre som tas upp säjs vara en förklädd western. Och också Andelen rör sej, från början sakta men obönhörligt, mot en show-down.

Pelecanos grundar noir-romanens anti-hjältar, skurkar och korrumperade poliser i vår tid.
Spero Lucas är veteran från Irak. Och the bad cop har bara kunnat bli polis därför att man nyanställde för många efter en rad gänguppgörelser i staden.
Staden blir en av de viktigaste karaktärerna. Pelecanos gör den levande genom sitt sätt att använda gatunamn, ger en trygg fakticitet åt den egentligen rätt otroliga intrigen.

Det finns ett par svaga scener, som en sexscen i början av boken. Något som kanske har att göra med att noirgenren är en mycket manlig genre, utan egentligt behov av kvinnor.
Manlighet är ett tema i romanen. Med fäder och söner och män som försöker hitta sin plats i världen.

När de första morden i boken sker så säjer också en av mördarna om offren att de försökte tjafsa med män. Ett av dessa offer tänker på sin mor strax innan han ska bli dödad, när han börjar inse att något är fel.

Den passagen är en av de bättre i Andelen. Som annars inte helt lyckas dölja att den spelar en sång som spelats många gånger förr. I den vilda amerikanska västern så väl som i den något mindre vilda svenska södern.

2 kommentarer:

Monika sa...

Har funderat på att rekommendera Pelecanos till sambon. Han lyssnar mest på böcker och Stefan Sauk är hans favorituppläsare. Detta låter ju som något han skulle kunna gilla.

Petter Malmberg sa...

Jag vet inte om just den här finns som ljudbok.
De tidigare har jag inte läst. Men de har ett gott rykte.