torsdag 16 februari 2012

10 bra japanska filmer

Den här är listan är med anledning av Japans nationaldag. Den är lite sen. Dagen ifråga var i lördags. Nu tror ändå de flesta att Japan firar nationaldag den 23e december (eller de flesta bryr sej kanske inte om när Japans nationaldag är - en fullt rimlig inställning). Så i alla fall. Tio bra japanska filmer:
Battle Royale
En skolklass förs till en ö där de slåss mot varandra tills bara en överlever. Om generationsklyftor, typ.

Dead or alive
Av Takashi Miike. Slutet måste ses. Begreppet show down får en ny innebörd.

Go
Ungdomsfilm om en koreanättling i Japan.

Idioten
Akira Kurosawas filmatisering av Fjodor Dostojevskijs bästa roman.

Jigoku
Skräckfilm från 1960 som tar en med ner i helvetet.

Kvinnan i sanden
Vacker filmatisering av Kobo Abes mästerverk.

The Mermaid in the Manhole
En av de beryktade Guine Pig-filmerna. En timme långa skräckfilmer med mycket våld och äckeleffekter. Här är inte så mycket våld, men en hel del äckliga scener. En man hittar en sjöjungfru som han tar hem till sej. Pågrund av föroreningar börjar hennes kropp att ruttna. Mannen målar av henne.

Paprika
En så kallad japansk tecknad film. Satoshi Kons filmer flödade över av fantastiska inslag. Paprika har ett par av de mest storslagna drömscenerna i filmhistorien.

Tetsuo 2
Jag föredrar den här andra filmen framför den första Tetsuo (det har kommit en tredje som fått rätt dåligt mottagande). Bägge hanmdlar om en man som sakta börjar förvandlas till järn. Bisarr men vacker. Tvåan har mer av handling än ettan.

Yojimbo
Kurosawa får två filmer med på listan då han är Kurosawa. Hans mest imiterade film (själv snodde han handlingen från Dashiel Hammet).
Tidigare japansk nationaldagslista:
10 bra japanska böcker

2 kommentarer:

Emanuel Almroth sa...

Kurosowa borde nästan fått alla tio placeringar! :) Särskilt "Rashomon" och "De sju samurajerna" saknar jag! Annars är ju Battle Royal en oväntat bra film. :)

Petter Malmberg sa...

På Kurosawas 100-årsdag gjorde jag en lista med de tio bästa Kurosawa-filmerna. "Rashomon" och "De sju samurajerna" är med.
Att jag valde "Idioten" här var mest för att jag skrivit ett inlägg om den.