onsdag 4 juli 2012

10 bra amerikanska böcker

Det är fjärde juli och det är fjärde året i följd som vi uppmärksammar detta med en lista.
Flickor på flykt av John Ashbery
Långdikt från 1999 inspirerad av en bildroman av Henry Darger (bilden ovan är från den). Dikten kryper sej fram genom beskrivningar som när de tycks betyda något viker av, försvinner iväg:
"Jag vill inte lämna er utan att berätta en historia för er. Jag vore dum,/nej försumlig, om jag inte talar om vart de andra har tagit vägen./Finns det inte någon plats att stanna på,/ett ställe som vi alla känner igen när vi kommer dit?/Jo, det finns det, sa hon, men då måste vi allihop först gå tillbaka/in i mörkret och agna våra krokar med jordnötssmör./Och så gjorde de det/och gick hemifrån den dagen." (övers. Tommy Olofsson och Vasilis Papageorgiou)
 
The LeRoi Jones/Amiri Baraka Reader
Såna här Readers kan vara problematiska. Men Baraka har själv varit med och haft inflytande på urvalet. Dikter, pjäser, essäer av en av Förenta Staternas största författare. 

Krig och tystnad av Robert Bly
Ett urval dikter av Bly utgivet 1969. Numera är Bly mest känd för att ha skrivit Järn-Hans (en bok om att männen måsta ta tillbaka sin manlighet genom att skrika i grupp i skogen eller nåt sånt) och för att han vart vän med Tomas Tranströmer. 1969 var han ett större namn än Tranströmer och en av den tidens ledande politiska poeter.
 
Carmen Dog av Carol Emshwiller
I början av juni så skrev jag att jag varje dag den månaden skulle presentera en författare, från A till Ö. Som den uppmärksamme läsaren säkert sett så blev det inte så. Emshwiller skulle ha varit bokstaven E.  


Svarta biljetter av Jayne Anne Phillips 
Den här novellsamlingen från 1981 vart Jayne Anne Phillips genombrottsbok. Novellerna är ofta mycket korta, men antyder större berättelser. Flera av dem har återtryckts i amerikanska skolantologier. 

Romansens själ av Ezra Pound 


Till Esmé kärleksfyllt och solkigt av J. D. Salinger 
Novellsamling av den amrikanaste av amrikanska författare. Den inledande "Den skrattande mannen" är en av mina favoritnoveller. 


Alyx av Joanna Russ Ett par noveller och en kortroman om Alyx, som är en tjuv i en sorts Conan Barbaren-värld. Men Arnold Schwartzenegger hade haft svårt att spela henne. Då hon är en liten gråögd kvinna. 

Melanctha av Gertrude Stein 
"‘Melanctha’ is negro music with all its maddening monotony done into prose; it is writing in real rag-time. Heaven forbid Miss Stein should become a fashion!" - Katherine Mansfield 

Jimmy Corrigan - the smartest kid on earth av Chris Ware 
Seriealbum som vunnit priser som går till riktiga böcker.
Tidigare 4 juli-listor:
10 bra amerikanska romaner
10 bra amerikanska filmer
10 bra amerikanska skivor

Inga kommentarer: