lördag 7 juli 2012

Mannen som slutade röka

Jag har slutat röka. 
En bok som handlar om att sluta röka är Tage Danielssons roman Mannen som slutade röka från 1968. En smålustig bok om en arvinge till ett cigarettimperium som bara kan få ut sitt arv om han slutar röka. Hjälten övervinner sitt rökbehov genom att istället ha sexuellt umgänge med vackra kvinnor - en metod som inte fungerar i verkligheten.

Boken är illustrerad av Per Åhlin och texten ser ut som maskinskrivna sidor där berättaren strukit över och ändrat vissa ord. Som ett sätt att bemöta en vanlig invändning mot prosa - att all prosatext ser ut som all annan prosatext.

Jag har en pocketutgåva av boken. Där Åhlins klotter-liknande illustrationer och den skrivmaskinshärmande texten finns med. Men där den är i svart-vitt. I förstautgåvan är överstrykningarna i texten i rött bläck. Vilket är lite snyggare.

(Repris från 7 januari 2011. Då inleddes inlägget med att jag skyllde att jag inte hade skrivit så mycket här på att det vart min femte dag utan cigaretter. Återigen får jag skylla bristen på uppdateringar här på nikotinbrist. Idag är min nionde dag utan cigaretter.)

Inga kommentarer: