lördag 14 juli 2012

5 bra franska skivor

Alons enfants och allt det där.
Mano Negra - King of Bongo
Sista Mano Negra-albumet som är lite popigare än de tidigare. Men jämnare än Manu Chaos soloplattor. Bästa spår: Out of time man

Namnetes - Folk Celtique
Bästa spår: A St Nazaire vient d'arriver

Nouvelle Vague - Nouvelle Vague
Högkonceptet med indiemusik gjort som om den vart med i en fransk 60-talsfilm drogs kanske ut med nåt album för mycket. Men på de två första skivorna fungerar det märkligt bra.
Bästa spår: Making plans for Nigel

Alan Stivell - À l´olympia
Genombrottet för kungen av bretonsk folk. Den bästa liveplattan som gjorts.
Bästa spår: Telenn Gwad/Foggy Dew
 
Femmes de Paris vol2. Groovy sounds from the 60's and 70's
Samlingsskiva med fransk popmusik från 60-talet. Hög kitschfaktor men också rätt så underbart. (Det kom 4 volymer.)
Bästa spår: C'est bon med Adele

Tidigare franska listor:
10 bra franska romaner
10 bra franska filmer
10 bra franska böcker

4 kommentarer:

Spiring sa...

Så, tillbaka från semestern och dags att styra upp lite gamla bloggposter. "King of Bongo" är inte det sista Mano Negra-albumet, utan det näst sista (inte ens det, om man räknar liveskivan "In the hell of Patchinko"). 1994 kom den sista, "Casa Babylon". Visserligen hade nästan halva bandet hoppat av innan det var färdiginspelat, men det är ändå ett Mano Negra-album. Även om det så här i efterhand kan sägas slå en brygga mellan det klassiska Mano Negra och Manu Chaos soloskivor.

Petter Malmberg sa...

Du har säkert rätt.
(Jag har för mej live-skivan var rätt okej.)

Spiring sa...

Liveskivan är rätt bra, men ännu bättre är den som var bonus på en "best of" som kom 2005 eller nåt. Även DVD:n "Out of time" som gavs ut i samma veva är klart sevärd om man gillar Mano Negra.

"Casa Babylon" är ett bra album, fast jag saknar lite av det raka rockabillydraget som de hade tidigare. Jag tror gitarristen Daniel Jamet hade stor del i det. Han var i alla fall klart roligare än den gitarrist Manu Chao har i sitt band nuförtiden (eller i alla fall då jag såg honom för ett par år sen).

Petter Malmberg sa...

Jag har egentligen inte så bra koll på Manu Chao. Jag gillar King of Bongo och de tidigare Mano Negra och har väl uppskattat en och annan låt med honom solo..