lördag 23 juli 2016

Blommande vin av Ray Bradbury


"fattar du att varenda sommar gör vi gång på gång sånt som vi gjorde hela den förbaskade sommarn förut?'
  'Som vad då, Doug?'
  'Som att brygga maskrosvin, som att köpa nya tennisskor och skjuta av den första smällaren för året, som att göra lemonad, som att få stickor i fötterna, som att plocka vilddruvor. Vartenda år samma saker, samma historia, inget ombyte, ingen skillnad. Det är ena halvan av sommarn, Tom.'
  'Den andra halvan då?'
  'Sånt som vi gör för allra första gången.'"
övers. Torsten Blomkvist

"Childhood is after all Bradbury's one subject" skriver Damon Knight i en essä om Ray Bradburys författarskap. Knight sågar Blommande vin (Dandelion wine, alltså maskrosvin i original) på ett sätt den inte förtjänar i samma essä. Men det ligger någonting i att barndomen är Ray Bradburys främsta ämne. I Blommande vin tar sej Bradbury an ämnet mer direkt än de flesta andra av sina böcker.

Blommande vin är liksom Invasion på Mars en fix up-roman bestående av mestadels tidigare publicerade noveller sammanfogade till en roman (novellerna publicerades mellan åren 1946-1957, boken kom ut 1957).
Den skildrar en sommar i en liten stad. Staden är nog är rätt lik den stad som Bradbury själv växte upp i. Flera av kapitlen skildras ur barnens perspektiv.
I Förenta staterna finns en stark tradition av småstadsskildringar. En författare till sådana som påverkat Bradbury är Sherwood Anderson.

Till skillnad från Bradburys tidigare böcker så är detta varken science fiction, fantasy eller skräck.
Men det finns många likheter med hans berättelser inom dessa genrer. Och det är också en seriemördare och en tidsmaskin och en arkad med i boken. Så det är ingen risk att läsaren inte kommer att känna igen Bradbury.

Inga kommentarer: