söndag 24 juli 2016

Oktoberfolket av Ray Bradbury


"'Biblioteket', sade Will. 'Jag är rädd till och med för det nu.' Alla böckerna, tänkte han, som hundratals år gamla satt uppspetade där och fjällade av sig skinn och lutade sig mot varandra som tio miljoner rovfåglar. När man gick där utefter de mörka travarna vände alla de gyllne titlarna sina lysande ögon mot en."
övers. Olov Jonason

I presentationen av Ray Bradbury i antologin Stora skräckboken från 1959 så skriver Torsten Jungstedt att Bradbury efter att han tagit sej från de billiga skräckmagasinen till de finare tidskrifterna 'började vämjas över vissa av sina ungdomliga noveller där han var grym mot barn, för nu hade han fått barn själv."

Då hade inte romanen Oktoberfolket (Something wicked this way comes (1962)) kommit ut men Jungstedt hade nog inte tyckt att den sa emot detta.

Boken utspelar sej i en liten amerikansk stad dit ett tivoli kommer. Ett tivoli som kan uppfylla folks önskningar. Pojkarna Jim och Will är bokens huvudpersoner.
Romanen, som helt uppenbart har inspirerat It av Stephen King, har sina mörkare sidor. Men det kommer inte som en överraskning när ondskan på slutet besegras. Hur ondskan besegras är en av de bästa bitarna i boken.

Inga kommentarer: