onsdag 20 juli 2016

Fahrenheit 451 av Ray Bradbury


"huset slog upp i glupska flammor som svedde kvällshimlen röd och gul och svart. Han klev omkring i en svärm av eldflugor. Helst av allt skulle han ha velat steka äpplen i brasan medan böckerna med ett flaxande som av duvvingar dog på husets veranda och gräsmatta. Medan böckerna fladdrade upp i sprakande virvlar och blåste bort på en vind som mörknat av branden."

Ray Bradburys roman Fahrenheit 451 handlar om ett framtida Förenta staterna där brandkåren bränner böcker istället för att släcka eld. Alla böcker är förbjudna.

Boken kom ut 1953. Då senator Joseph McCarthy höll sina förhör med misstänkta kommunister.
Detta har påverkat boken och finns där som en osynlig undertext.
Men i romanen framstår det mer som om bokbrännandet uppkommit genom en frivillig fördumning och vilja att censurera allt man inte håller med om.
Efter hand blev TV-apparaterna större och böckerna kortare.

Huvudpersonen är en brandman som i början av berättelsen trivs med sitt jobb ("Det var ett nöje att bränna" är bokens första mening) men som en dag tar med sej en bok hem.

Det är inte utan anledning som Fahrenheit 451 brukar räknas till de klassiska dystopierna. Det är också den av dessa som är mest underhållande att läsa. Med robothundar och kolonier av levande romaner och förföriska beskrivningar av brinnande högar av böcker.


Inga kommentarer: