onsdag 13 juli 2016

Intet liv av Nina Bouraoui


"Trumhinne-trumma! Röd och mottaglig darrar och surrar den som vingarna på en sjungande insekt. Ovanför mitt huvud sönderdelar en refräng, komponerad av alltför höga toner, luften i mikroskopiska gallerier."
övers. Jonas Wicktor

Intet liv är Nina Bouraouis andra roman. Den handlar om en kvinna som bor på en kyrkogård och minns sin barndom. Det är en kort lyrisk roman, ibland känns det mer som en samling prosadikter än en berättelse. Den är högstämd och hade den varit en tonåring hade den klätt sej i svart men den är också riktigt bra. Den är fylld av citatvänliga fraser som "Gud är en dålig skräddare, hans nålar har trasslat in sig i min klädsel," eller "Döden trivdes i mina händer. Den var min första skallra.".

Den kom ut 1992 och gavs ut på svenska året senare. Jag fick den av min mor som hade köpt den på antikvariat så jag läste den nåt år senare. Bouraoui, som är fransk-algerisk, hade gjort succé med sin debutroman i Frankrike.
I Sverige har hon blivit populärare på senare år. Elisabeth Grate Bokförlag har gett ut flera av hennes böcker. Intet liv kom ut på det lilla förlaget Anamma. Senare i år komner emellertid Modernista ge ut en nyutgåva av Intet liv.


Inga kommentarer: