ur "Vinter, värld och saknad" i En förmiddag i Sverige (1963)
Lars Gustafsson debuterade som poet med samlingen Ballongfararna 1962. Den följdes av en stor mängd diktsamlingar.
Ofta behandlade Lars Gustafsson samma teman i sina dikter och sina romaner. Vi har redan (i lucka nummer 7) pratat om hur Kärleksförklaring till en sefardisk dam förhåller sej till Herr Gustafsson själv. Ett annat exempel är hur "Sestina" i Sonetter beskriver tennis på ett liknande sätt som i Tennisspelarna: "Det fanns en tid när varje stund var hel. / Som tennisbollen där den hänger en / nålvass hundradels sekund och väntar / över nätet."
Lars Gustafssons poesi är minst lika betydelsefull som hans prosa. Och hade förtjänat en större plats i den här kalendern.
Det finns två samlingsvolymer med hans poesi. Dels Ur bild i bild: Samlade dikter 1950–1980 (några dikter från innan debuten är med) och Där alfabetet har tvåhundra bokstäver: Samlade dikter 1981–1991. (Framförallt samlingarna i Ur bild i bild är omarbetade. Medan de samlingar som finns som e-böcker har kvar originalversionerna. Vilket ibland kan vara intressant då Lars Gustafsson tagit bort dikter i omarbetningen. Men det är Ur bild i bild som är den slutgiltiga gällande versionen.)
Det hade varit bra med en tredje volym med samlingarna som kommit efter den.
Som en av mina favoriter Variationer över ett tema av Silfverstolpe (Gunnar Mascoll Silfverstolpe är en poet jag nog hade missat om det inte varit för Lars Gustafssons förkärlek för honom)
"Ni milda, ni långsamma somrar, / vad var ni? Av vilket stoff // hade man vävt er? / Badmintonbollen som gick förlorad // i alltför högt gräs och för alltid. / Hallonet, som, alltför moget, // höll på att lösas upp i handen, / och som smakade bittert ändå."
ur "De sex vittnena" i Variationer över ett tema av Silfverstolpe
Lars Gustafssons sista diktsamling Etyder för en gammal skrivmaskin kom ut postumt 2016.
"Jag har tillbragt mitt liv / med att ordna alfabetets bokstäver / på skiftande sätt. [...] Bokstäverna är i Sverige tjugoåtta, / och så den tjugonionde: / den tomma bokstaven mellan orden."
ur "Logonauten" i Etyder för en gammal skrivmaskin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar